Ολυμπιακοί Τόκιο: Νίκη σε ρυθμούς Patria o Muerte, Socialismo o Muerte (Πατρίδα ή Θάνατος, σοσιαλισμός ή θάνατος)

ολυμπιακοί αγώνες

Η είδηση, που δεν μπορούσε αν περάσει «στα ψιλά»: Ο Ολυμπιονίκης Julio sar La Cruz νίκησε έναν Ισπανό κουβανικής καταγωγής και πανηγύρισε με ένα επαναστατικό σύνθημα.

Η ετυμηγορία ενός από τους προημιτελικούς αγώνες 81 κιλών στο Τόκιο 2020 (2020) την Παρασκευή (30 Ιούλη) μετατράπηκε σε πολιτική, όταν ο Κουβανός μποξέρ αναφώνησε «Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε» (σσ. ο ηττημένος είναι κουβανικής καταγωγής αλλά αγωνίζεται για την Ισπανία αλλάζοντας σημαία).

Ο La Cruz, -ολυμπιονίκης του Ρίο 2016, αντιμετώπισε τον Emmanuel Reyes, τον οποίο είχε νικήσει σε αρκετές περιπτώσεις όταν ο τελευταίος ήταν στο νησί, πριν «αγαπήσει» τον καπιταλισμό και –πολύ ενοχλημένος μετά την ήττα του δηλώσει ότι «η απόφαση των κριτών είναι “πολιτική”» και ότι «αισθάνεται νικητής».

κούβα vs ισπανία

Πριν τον αγώνα ο Reyes έκανε δηλώσεις του είδους «η “άλλη πλευρά” επιχειρεί να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στην αναμέτρηση» και ότι ο ίδιος «είχε την ευκαιρία στην Ισπανία να αποκτήσει την (καλύτερη) τεχνική και εμπειρία» -που δεν του έδινε η Κούβα.

Αλλά ο Julio César La Cruz έδειξε πως οι αγώνες κρίνονται μέσα στο γήπεδο, όπου ήταν αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος, επικρατώντας με 4-1 σημεία –και αφήνοντας τους Ισπανούς να μιλάνε για «αμφισβητούμενο αποτέλεσμα» με πανηγυρισμούς και κοιτάζοντας προς την κερκίδα.
Τον La Cruz, όπως και τους άλλους αθλητές της Κούβας, συνεχάρη ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.
Για τον Λα Κρους, ο Κουβανός ηγέτης έγραψε στο Twitter: «Στην άλλη άκρη του κόσμου, ανάμεσα σε τόσες γλώσσες και προκλήσεις, πόσο κουβανική ακούγεται η κραυγή “Πατρίδα η Θάνατος!“. Φυσικά θα νικήσουμε!».

«Patria o vida no, patria o Muerte, venceremos!» –Όχι «Πατρίδα ή Ζωή» (το σύνθημα του στρατοπέδου της αντεπανάστασης).

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...