ΟΟΣΑ: Η αποφυγή διεθνών διαπραγματεύσεων για τον ψηφιακό φόρο μπορεί να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο

Οικονομία-χρήμα

Η αποτυχία συνεργασίας προς μια διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων θα μπορούσε να γίνει αφορμή για έναν επικίνδυνο εμπορικό πόλεμο, δήλωσε χτες ο ΟΟΣΑ, ενθαρρύνοντας τις χώρες να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ οι οποίες δέχονται σημαντικές πιέσεις από την Κίνα στο τομέα της ψηφιακής οικονομίας, στοχεύουν στην ενίσχυση της δικής τους ανταγωνιστικότητας και μέσω της φορολογίας.

Ένας νέος εμπορικός πόλεμος, σε ένα νέο και ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

«Απουσία πολυμερούς λύσης, περισσότερες χώρες θα λάβουν μέτρα μονομερώς και όσες έχουν ήδη σχεδιάσει τέτοια μέτρα δεν θα επιμείνουν στην αναστολή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προκαλέσει φορολογικές διαφωνίες και, αναπόφευκτα, μεγαλύτερες εμπορικές εντάσεις. Ένας εμπορικός πόλεμος, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, όπου η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια ιστορική ύφεση, θα προκαλούσε ζημιές στην οικονομία, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ. Άνχελ Γκουρία, Πηγή: EUROKINISSI

Μετά τη δήλωση του ΟΟΣΑ, η ΕΕ παίρνει θέση και δηλώνει ότι “θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για τον ψηφιακό φόρο”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη δική της πρόταση για τη φορολόγηση ψηφιακών υπηρεσιών εταιρειών όπως η Google, το Amazon, το Facebook ή η Apple, εάν δεν υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για έναν τέτοιο φόρο φέτος, δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλίνι.
Σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών, ο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Λυπάμαι πάρα πολύ για την κίνηση των ΗΠΑ να βάλουν φρένο στις διεθνείς συνομιλίες για τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση παρά μια οριστική στάση».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια παγκόσμια λύση για να φέρει τη φορολογία των εταιρειών στον 21ο αιώνα – και πιστεύουμε ότι η προσέγγιση των δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ είναι η σωστή», είπε.

Στην ίδια ρότα με την ΕΕ, η Γαλλία απαντά ότι ‘θα επιβάλλουμε τον ψηφιακό φόρο ό,τι και να γίνει’. Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες «πρόκληση», δήλωσε ότι το Παρίσι θα επιβάλλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες είτε οι ΗΠΑ επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα είτε όχι.

Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Υπ. Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9/8/2019, Πηγή: EUROKINISSI

Ο Λεμέρ δήλωσε πως ανεξάρτητα τι θα κάνουν οι ΗΠΑ , η Γαλλία θα επιβάλλει τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών φέτος. Η Ουάσινγκτον από την άλλη, απειλεί με αντίποινα, θεωρώντας ότι η φορολογία που προτείνεται, στοχοποιεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία αντέδρασαν από κοινού στην επιστολή του Αμερικανού ομολόγου τους, με την οποία ανακοίνωνε την αποχώρηση των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ το συντομότερο δυνατόν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν ελάχιστους φόρους στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και οι ΗΠΑ αντιστέκονται σε νέους, διμερείς φόρους για τις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ χωρίς συμφωνία στον ΟΟΣΑ.

Και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός καλά κρατεί…

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...