ΟΟΣΑ: Μικρότερη η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Μικρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (OECD Economic Outllok), στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Μια καπιταλιστική ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, που περνά μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτικά θυμίζουμε το οπλοστάσιο που κυριολεκτικά πήρε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις όπως και η ελληνική, ενίσχυσης με πακτωλό κρατικού χρήματος στις επιχειρήσεις, μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης. Η όποια όμως καπιταλιστική ανάκαμψη, δεν θα συνιστά ανάκαμψη για το λαό, αλλά δυσβάσταχτα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, πτώση του βιοτικού επιπέδου- αναντιστοιχία στις δυνατότητες της εποχής. Ούτε θα εμποδίσει την εμφάνιση νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αφού αυτή απορρέει από τον ίδιο τον καπιταλισμό και δημιουργείται ανά τακτά κυκλικά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Τονίζει, επίσης, ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη και να περιοριστεί η αβεβαιότητα, αλλά να εξελίσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες».

Η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής το 2020 είναι μικρότερη της αναμενόμενης, αλλά παραμένει πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των οικονομιών της Κίνας – που είναι η μόνη χώρα της G20 που θα έχει φέτος ανάπτυξη – των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από τα προβλεπόμενα στην Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος (7,9% έναντι 9,1% που προέβλεπε τον Ιούνιο), αλλά και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 (5,1% έναντι 6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα δεν θα γίνει πριν από το 2022, όπως προβλέπουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ίδιο εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι θα συμβεί στις περισσότερες οικονομίες της G20. «Στις περισσότερες οικονομίες, το επίπεδο της παραγωγής στο τέλος του 2021 προβλέπεται να παραμείνει κάτω από το επίπεδο που ήταν στο τέλος του 2019 και σημαντικά χαμηλότερο από τις προβλέψεις πριν την πανδημία, τονίζοντας τον κίνδυνο ενός μεγάλης διάρκειας κόστους από την πανδημία», αναφέρει.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι θα συνεχισθούν σποραδικές τοπικές εξάρσεις του κορονοϊού- που θεωρεί ως αιτία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και όχι ως κρίση υπερπαραγωγής, αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εξάρσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται με στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις και όχι με καραντίνες σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην υπόθεση ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα είναι ευρύτερα διαθέσιμος πριν από το τέλος του 2021.

Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανική αναμένεται να έχει τις μικρότερες απώλειες από την κρίση της πανδημίας, καθώς προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,4% (έναντι πρόβλεψης για ύφεση 6,6% τον Ιούνιο) και να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2021 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8%), ενώ η ιταλική και η γαλλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθούν φέτος κατά 10,5% και 9,5%, αντίστοιχα, και να αναπτυχθούν κατά 5,4% και 5,8% το 2021.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει δραστικά την πρόβλεψή του για την ύφεση το 2020, μόλις στο 3,8% από 7,3% τον Ιούνιο, ενώ εκτιμά ότι το χαμένο αυτό έδαφος θα υπερκαλυφθεί το 2021, με μία ανάπτυξη 4%.

Για την κινεζική οικονομία, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει θεαματικά προς το καλύτερο τις προβλέψεις του τόσο για φέτος όσο και για το 2021. Συγκεκριμένα, για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 1,8% (αντί ύφεσης 2,6% τον Ιούνιο), ενώ για το 2021 η πρόβλεψη για ανάπτυξη εκτινάσσεται στο 8% (αντί 6,8%).

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο, αναφέρει η έκθεση, παραμένουν αδύναμες, συγκρατώντας την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής σε πολλές εξωστρεφείς οικονομίες.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών για πολλά διαρκή καταναλωτικά αγαθά -αυτά που σχετίζονται με την επιβίωση- έχουν ανακάμψει σχετικά γρήγορα, αλλά οι δαπάνες τους για υπηρεσίες, ιδιαίτερα εκείνες που απαιτούν την επαφή μεταξύ των εργαζομένων και των καταναλωτών ή τα διεθνή ταξίδια, παρέμεινε υποτονική.

Βέβαια αυτή η καταμέτρηση των λαϊκών αναγκών, γίνεται με την αστική λογική ‘του ορίου της κατώτερης φτώχειας”, δηλαδή της απόλυτης εξαθλίωσης και όχι γενικά την τεράστια υπαρκτή φτώχεια των λαών στη βάση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων της παραγωγής για την εξασφάλισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...