ΟΠΕΚ+ : Συμφωνία μείωσης παραγωγής του πετρελαίου κατά 10% ημερησίως

Πετρελαιοπηγή

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαίοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν χτες Κυριακή, σε μείωση ρεκόρ της παγκόσμιας παραγωγής του πετρελαίου στο 10%. Συγκεκριμένα η παραγωγή θα μειωθεί κατά 9,7δις βαρέλια ημερησίως για τους μήνες Μάη – Ιούνη.

Ο στόχος;

Η σταθεροποίηση της τιμής σε υψηλά επίπεδα λόγω της κατρακύλας των τιμών το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Ιράν και του Κουβέιτ, η συμφωνία έγινε δυνατή αφού προηγήθηκε συμφωνία με το Μεξικό.

Η καθυστέρηση υπήρχε, επειδή το Μεξικό δίσταζε να προχωρήσει στην μείωση της παραγωγής που του είχε ζητηθεί. Την Παρασκευή ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες υποχώρησε λέγοντας ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να κάνουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη μείωση. Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει το Μεξικό αναλαμβάνοντας ένα μέρος της διαφοράς, και θα αποζημιωθεί αργότερα, χωρίς να διευκρινίζει πώς αυτό θα επιτευχθεί.

Οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο πρόβλημα από την υπερπροσφορά παραγωγής πετρελαίου και πτώσης των τιμών, εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους παραγωγής του αμερικανικού πετρελαίου. Αυτό είχε οδηγήσει τον Τραμπ να απειλεί τη Σαουδική Αραβία με δασμούς, αν δεν παίρνονταν μέτρα μείωσης της διεθνούς του παραγωγής.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...