Όπλα αξίας πάνω από 30 δισ. δολάρια έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το Κίεβο για την προετοιμασία της αντεπίθεσης που από πολλούς θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και ενδεχόμενων «διαπραγματεύσεων» για «διευθέτηση».
Τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στέλνουν εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, χιλιάδες πυρομαχικά και οβίδες, έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στο εξωτερικό και οι εκπαιδεύσεις συνεχίζονται.
Στις Βρυξέλλες, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός αξιωματικός, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πόλεμος θα είναι όλο και περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλους αριθμούς κακά εκπαιδευμένων ρωσικών στρατευμάτων με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και μια μικρότερη ουκρανική δύναμη με καλύτερα δυτικά όπλα και εκπαιδευμένη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αναπτύσσει άρματα μάχης T-54, ένα παλιό μοντέλο που είχε σχεδιαστεί στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μεταξύ στην Ουκρανία έχουν παραδοθεί ή αναμένεται να παραδοθούν δεκάδες δυτικά κύρια άρματα μάχης, όπως τα γερμανικά Leopard, τα βρετανικά Challenger, τα αμερικανικά Abrams.
Και 16,7 δισ. δολάρια οικονομική βοήθεια
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρσένκο, το Κίεβο έχει λάβει μέχρι στιγμής φέτος οικονομική βοήθεια 16,7 δισ. δολάρια από τη «Δύση»
«Το 2023, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει 16,7 δισ. δολάρια ως δημοσιονομική βοήθεια από ξένους δωρητές. Έχουμε επίσης να λάβει διαβεβαιώσεις από εταίρους σχετικά με περαιτέρω υποστήριξη στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού το 2023», δήλωσε ο Μαρσένκο.
Ο υπουργός έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι από διεθνείς δανειστές.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειμμα προϋπολογισμού 38 δισ. δολαρίων φέτος. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης ακόμη 14 δισ. δολάρια για ανασυγκρότηση των υποδομών ζωτικής σημασίας και του ενεργειακού τομέα. Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε εξωτερική βοήθεια 32,14 δισ. δολαρίων για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters