Οργάνωση του αγώνα – ο νόμος έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά

Στις 16 Ιουνίου ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα Εργασιακά από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ουσιαστική στήριξη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν 56 και 74 άρθρα του νομοσχεδίου αντίστοιχα, φροντίζοντας έτσι να εξωραΐσουν τον αντεργατικό χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών και αφήνοντας πίσω τους τα γνωστά «παπατζηλίκια» και «λεονταρισμούς» που εξυπηρετούν τα πολιτικά τους παιχνίδια για την εξαπάτηση των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι της εξαπάτησης, της καλλιέργειας αυταπατών, το «απογείωσε» λέγοντας, κατά την προσφιλή του τακτική, ότι ο αντεργατικός νόμος θα καταργηθεί όταν αναλάβει την κυβέρνηση!! Δίπλα στις παλιότερες υποσχέσεις για το σχίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης με τον ίδιο τρόπο.

Εδώ, όμως το ψέμα δεν έχει καν ποδάρια. Τα μνημόνια που θα έσκιζε, αλλά τελικά τα διατήρησε, δεν τα είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση ενώ συμφωνούσε στο σύνολό τους όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια και όχι μόνο στο 70% που έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη διατήρησή τους.

Ακριβώς έτσι κάνει και τώρα με το νόμο – έκτρωμα. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει τώρα, που ψήφισε τον βασικό πυρήνα του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά έχοντας ψηφίσει και διατηρήσει εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους ως κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστικό το νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος της Απεργίας, που η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί για να επιβάλλει ακόμη πιο αποφασιστικό πλαίσιο στην λειτουργία των Συνδικάτων, τον περιορισμό των αγώνων των εργαζομένων.

Με την ψήφιση του νόμου για τα Εργασιακά η μεγαλοεργοδοσία έχει στα χέρια της ένα επιπλέον όπλο για να αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν καθημερινάπερισσότερες ώρες χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή. Έχει στα χέρια της όλες τις προϋποθέσεις που τις εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις για να απειλήσει τους εργαζόμενους «να κάτσουν στα αυγά τους» και να αποδεχτούν την βαρβαρότητα της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης που εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα.

Είναι βέβαιο, ότι η μεγαλοεργοδοσία δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσα της προσφέρει ως δωράκια ο νόμος – έκτρωμα. Θα βάλει μπροστά τα σχέδιά της για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση με πιο φθηνούς εργαζόμενους. Ο νόμος του κεφαλαίου πηγαίνει πιο μπροστά και ξεπερνάει τους ήδη ψηφισμένους αστικούς νόμους που κάθε φορά έρχονται για να νομιμοποιήσουν την κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων.

Οι βιομήχανοι πανηγυρίζουν, το ίδιο και οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Όσο θα αυξάνονται τα ρεπό, για να «ξεπληρωθούν» υποτίθεται οι απλήρωτες ώρες υπερωρίας που θα αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, τόσο θα αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου και τα περιθώρια ώστε τα ρεπό να «γραφτούν στο χιόνι» και να μετατρέπονται σε ημέρες απλήρωτης «μαύρης εργασίας».

Πολύ σύντομα, οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της εφαρμογής αυτού του τερατουργήματος, με εκβιασμούς και απειλές ώστε να συναινέσουν να δουλεύουν απλήρωτοι.

Αυτή η επίθεση θα εξελιχθεί άμεσα και όχι μετά από κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Γι΄ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε αυτή την περίοδο ο νόμος. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στα εμπορικά καταστήματα, θα καταλάβουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες του νόμου που η κυβέρνηση της ΝΔ ψευδώς ονόμασε «νόμο προστασίας της εργασίας».

Αυτός ο νόμος είναι νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αφεντικών. Αν προστατεύει τους εργάτες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τότε γιατί πανηγυρίζουν οι μεγαλοεργοδότες;

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την οργάνωση του αγώνα, με τους εργαζόμενους δίπλα στα συνδικάτα, με σχέδιο, οργάνωση αποφασιστικότητα, με οργανωμένη απειθαρχία και δυναμικές μορφές αγώνα, ώστε ο νόμος – έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά.

Όσους νόμους κι αν ψηφίσουν που νομιμοποιούν την απληρωσιά και «βάζουν στον γύψο» τους αγώνες, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό, προς απογοήτευση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του, όταν μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, στους κλάδους, σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα τους παραλύσουν κάθε προσπάθεια που θα ξεκινήσει η εργοδοσία να εφαρμοστεί ο αντεργατικός νόμος.

Η σύγκρουση με την εργοδοσία, τα συμφέροντα και τις δυνάμεις της είναι μπροστά μας. Τα ταξικά συνδικάτα, οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτός ο αγώνας να προσθέσει νέες δυνατότητες και προοπτικές στην πάλη των εργαζομένων.

Στην πράξη ο νόμος – έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά.

Γιάννης Τασιούλας
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
& Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...