Οργή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Φλεβάρη η είδηση είχε ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστή μέσα στα στρατόπεδα. Πολλοί από εμάς είτε τελειώναμε από τις υπηρεσίες μας είτε ετοιμαζόμασταν για αυτές και ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα κινητά μας μάθαμε το γεγονός. Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με νεκρούς. Άλλος διάβαζε για δέκα, άλλος για δώδεκα… Όσο περνούσε η ώρα, όσο ανέβαινε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων, όσο μαρτυρίες επιβατών γίνονταν γνωστές τόσο συνειδητοποιούσαμε την διάσταση της τραγωδίας. Με το ξημέρωμα επικρατούσε μια παγωμάρα. Πρώτη είδηση με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 32. Τις επόμενες ώρες και όσο αυξανόταν ο αριθμός των θυμάτων έγινε γνωστό ότι οι περισσότεροι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών ήταν νέα παιδιά. Πολλοί ψάχναμε να μάθουμε τα ονόματα να δούμε αν έχουμε κάποιον συγγενή, φίλο, γνωστό, συμφοιτητή. Πολλά και τα γιατί που αυτόματα γεννήθηκαν στα μυαλά μας. Γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο, πως είναι δυνατόν. Με την ώρα έβγαιναν στο φως καταγγελίες των οργανώσεων των εργαζομένων που προειδοποιούσαν καιρό πριν για ένα επερχόμενο δυστύχημα, γίνονταν δηλώσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που είτε δεν υπάρχουν είτε δεν λειτουργούν. Έτσι άρχισαν να δίνονται απαντήσεις σε κάποια από τα γιατί, αν και για αρκετό κόσμο η βασική αιτία μπροστά σε κάθε τέτοια τραγωδία είναι εκ των προτέρων γνωστή και είναι το γεγονός ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με κριτήριο το κέρδος.

Με την ώρα, την θέση της θλίψης πήρε η οργή. Οργή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για τις δηλώσεις των υπεύθυνων για το δυστύχημα περί διαλεύκανσης των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό και για σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων από τους ίδιους που δεν σεβάστηκαν την ζωή τους. Οργή, γιατί σκέφτεσαι ότι εσύ θα μπορούσες να βρίσκεσαι στην θέση τους, αφού με τρένο πραγματοποιείται συχνά η μετακίνηση των στρατευμένων από και προς τις μονάδες τους, όπως και με άλλα ΜΜΜ που συντηρούνται επισκευάζονται και κινούνται πάντα με κίνητρο το κέρδος των ιδιοκτητών τους.

Πέρα όμως από την οργή και την θλίψη σε γεμίζουν ελπίδα και κουράγιο οι εικόνες από τυχαίους ανθρώπους που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στα νοσοκομεία να δώσουν αίμα για τους τραυματίες,οι εικόνες από τους χιλιάδες μαθητές και φοιτητές σε όλη την χώρα που έκλεισαν τις σχολές και τα σχολεία τους και βγήκαν στο δρόμο, οργάνωσαν κινητοποιήσεις και εθελοντικές αιμοδοσίες για τους τραυματίες, από τους συναδέλφους των νεκρών σιδηροδρομικών που απεργούν μέχρι σήμερα για να μην θρηνήσουν άλλα θύματα αλλά και το τεράστιο κύμα λαϊκής αλληλεγγύης συμπαράστασης και κινητοποίησης μπροστά στο τραγικό γεγονός.

Η σκέψη κάθε στρατευμένου που νιώθει οργή και θλίψη για το γεγονός βρίσκεται με τις οικογένειες των θυμάτων που βιώνουν το δικό τους δράμα, βρίσκεται με τους χιλιάδες νέους, φοιτητές μαθητές εργαζόμενους που δίνουν τον αγώνα σε όλους τους δρόμους της χώρας αυτές τις μέρες. Αγώνα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, για να εξασφαλιστούν ασφαλείς συγκοινωνίες και μεταφορές, αλλά και έναν αγώνα για την ίδια την ανθρώπινη ζωή, για να πάψει να βρίσκεται στα χέρια όσων την καταδικάζουν, ακόμη και στον θάνατο.

Ένας Δόκιμος

Δείτε ακόμα...