Οριοθετήθηκε αλλά συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Βάλια Κάλντα

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ - Κάτοικοι κι εθελοντές στην κατάσβεση
Φώτο Αρχείου (Πηγή: EUROKINISSI)

Για 13η συνεχόμενη μέρα καίει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό στη Βάλια Κάλντα, που εκτιμάται πως ξεκίνησε από κεραυνό. Η φωτιά έχει οροθετηθεί, όμως συνεχίζει να καίει στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στη Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι έρπουσα, καίει χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα. Πρόκειται για είναι αρκετά δύσβατο σημείο, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες μαζί με τους 7 άνδρες από το νεοσύστατο Τμήμα δασοκομάντος, που εδρεύει στα Ιωάννινα. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές έχουν κάνει εκκλήσεις για να αποσταλεί το ειδικό ελικόπτερο «Erickson s-64» για να συμβάλει στην κατάσβεση.

Χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε παρέμβαση στον υπουργό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι στο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών, αρκετά από αυτά προστατευόμενα. Αετοί, γεράκια, γερακίνες, βίδρες, ζαρκάδια και αγριόγατοι, αρκούδες και πολλά άλλα απειλούνται από τις φλόγες και την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...