Ως «ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας» εγκρίθηκε το κέντρο αντιεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας στη Σούδα

Ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο «κέντρο αριστείας» εγκρίθηκε από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council – NAC) το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), με έδρα την Κρήτη.

Πρόκειται για άλλη μια ΝΑΤΟική «προτεραιότητα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που έσπευσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τα όσα είχε ήδη προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόταση για την ίδρυση Κέντρου Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αριστείας στη χώρα μας είχε υποβληθεί στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον από το Νοέμβρη 2018.

Τον Απρίλιο 2020 υπογράφτηκε το Επιχειρησιακό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, ως «επικεφαλής έθνους» και της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, αλλά και της Τουρκίας, ως «υποστηριζόντων εθνών». Υπεγράφη επίσης το Λειτουργικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Memorandum of Understanding) μεταξύ της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ACT) και των πέντε προαναφερθέντων κρατών που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας.

Τα «κέντρα αριστείας» του ΝΑΤΟ ήρθαν ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας το 2002. Είναι εθνικά ή πολυεθνικά, χρηματοδοτούμενα από τα κράτη που συμμετέχουν και αποτελούν μέρος ενός υποστηρικτικού δικτύου, ενθαρρύνοντας την εσωτερική και εξωτερική ανταλλαγή πληροφοριών, προς όφελος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Γενικά, τα «κέντρα αριστείας» του ΝΑΤΟ εξειδικεύονται σε μια λειτουργική περιοχή και ενεργούν ως επαΐοντες στον τομέα τους, διανέμοντας και τη σχετική δολοφονική «τεχνογνωσία» στις άλλες χώρες.

Παρόλο που τα «κέντρα αριστείας» δεν αποτελούν μέρος της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που δεν τα χρηματοδοτεί άμεσα, αυτά λειτουργούν παράλληλα και ενισχύονται οικονομικά έμμεσα από αυτό, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνολική ευθύνη για τον συντονισμό και τη χρησιμοποίηση των Κέντρων αυτών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (ACT), σε συντονισμό με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...