Ουάσινγκτον: ΗΠΑ – Κούβα διαπραγματεύσεις για την έξαρση της μετανάστευσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο
Φώτο Αρχείου / Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο

ΗΠΑ και Κούβα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης μέσο Μεξικό. Αμερικανοί και Κουβανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, για να συζητήσουν ανησυχίες που είναι σχετικές με την μετανάστευση.

Το δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ αγκάθι στις διαπραγματεύσεις

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό. Από αυτούς οι Κουβανοί αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό από το σύνολο των μεταναστών. Οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας σχετικά με την υπονόμευση της Κουβανικής Κυβέρνησης, τις συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις στο νησί, αλλά και για άλλα ζητήματα, έχουν καταστήσει δύσκολη τη συνεργασία των δύο χωρών σε προκλήσεις, όπως η παράνομη μετανάστευση.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κούβας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν ανώνυμα. Η κουβανική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα υπουργεία. Οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Κούβα να πάρει πίσω μερικούς από τους Κουβανούς που έχουν απελαθεί από τον αριθμό ρεκόρ των Κουβανών μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά και μία άλλη πηγή που μίλησε ανώνυμα.

Η Κούβα έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζει τη νόμιμη συντεταγμένη και ασφαλή μετανάστευση. Κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αυξητική τάση της παράνομης μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι οι ψυχροπολεμικές κυρώσεις και η απόφαση για το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αβάνα ενθαρρύνουν τους Κουβανούς να αναζητήσουν επισφαλείς διαδρομές για τη διαφυγή τους από το νησί.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, Κούβα - 2016
Φώτο Αρχείου / Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, Κούβα – 2016

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει και πάλι τη διαδικασία έκδοσης μερικών αδειών εισόδου στις ΗΠΑ για Κουβανούς στην Αβάνα, προκειμένου να μειώσει τους αριθμούς βίζας που εκκρεμούν έπειτα από μία τετραετή διακοπή, αλλά η πρόοδος είναι αργή.

Δείτε ακόμα...