Ουδέν κακό…

Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών – Μάης 2022 / Πηγή: TWITTER

Είναι γνωστό ότι στην άσκηση του (ΝΑΤΟικού) τουρκικού στρατού «EFES 2022» προβλεπόταν σενάριο απόβασης σε κάποιο νησί (λέγε με Αιγαίο).

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν όμως σ’ αυτήν την πολυεθνική άσκηση, άρα και στην «απόβαση» που περιγράφει το σενάριο;

Εχουμε και λέμε:

Συμμετείχε η 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με το αποβατικό «USS Arlington», το οποίο πριν πάει στην Τουρκία, ελλιμενιζόταν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβάθμισε όσο δεν πάει άλλο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η χρήση αυτής της βάσης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς προβάλλεται από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα ως «μήνυμα προς την Τουρκία». Το ποιο «μήνυμα» στέλνει, φάνηκε ολοκάθαρα από τη συμμετοχή του αμερικανικού αποβατικού στην τουρκική άσκηση.

Ποιος άλλος συμμετείχε;

Η Γαλλία, με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει την περίφημη συμφωνία για την «αμοιβαία» τάχα συνδρομή σε περίπτωση απειλών. «ΝΑΤΟική άσκηση είναι, λογικό είναι να συμμετέχουν όλοι αυτοί», θα σκεφτεί κανείς. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα: Με δεδομένο ότι τα πάντα θεωρούνται ΝΑΤΟικό έδαφος και ότι «νούμερο 1» στόχος είναι η ΝΑΤΟική συνοχή στην «ευαίσθητη» νοτιοανατολική του πτέρυγα, δεν είναι απίθανο σε μια επόμενη τέτοια αποβατική άσκηση με σενάριο «αλά ΝΑΤΟ», να δούμε να συμμετέχουν και ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Οπως δήλωσε άλλωστε και ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την άσκηση, «ουδέν κακό» με τα αποβατικά σενάρια. Απλά επιβεβαιώνουν τη «συμβολή της Τουρκίας στην αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ».

Το σχόλιο από τον Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...