Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς σε συνέντευξή του στο CBS, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν το Σάββατο.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων», είπε ο Μπερνς. «Επίσης, δεν βλέπουμε να έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση όπως και δεν έχουμε αποδείξεις για προμήθειες μέχρι τώρα».
Η ηγεσία των ΗΠΑ θεώρησε ότι είναι «σημαντικό να γίνει σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού».
Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού ρώτησε εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την Κίνα στο να προχωρήσει στις προμήθειες μοιράζοντας τις πληροφορίες της CIA. Ο Μπερνς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση από την Κίνα «θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα».
Είπε ότι οι Κινέζοι προσπαθούν να εκτιμήσουν “ποιο είναι το σημείο στο οποίο θα είχαν κάποιες πολύ σοβαρές συνέπειες”.
Ο Μπερνς είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πιθανώς παρακολουθεί πολύ στενά τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
“Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις φιλοδοξίες του Σι όσον αφορά τον τελικό έλεγχο της Ταϊβάν. Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψή μας, δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη”, είπε ο Μπερνς. «Νομίζω ότι η κρίση μας τουλάχιστον είναι ότι ο Πρόεδρος Σι και η στρατιωτική του ηγεσία έχουν αμφιβολίες σήμερα για το αν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εισβολή».