Ουκρανία: 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Άρματα Leopard-2 του γερμανικού στρατού

Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί να δώσουν στο Κίεβο χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γαλλία, σε μια ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης που ετοιμάζεται στην αντιπαράθεση των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, στην Ουκρανία.

«Μέχρι σήμερα, πολλές χώρες έχουν επισήμως επιβεβαιώσει ότι συμφωνούν να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα στην Ουκρανία», είπε ο Βαντίμ Ομελτσένκο μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV. «Οι όροι παράδοσης ποικίλλουν ανά περίπτωση. Χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Πάντως δεν πρόλαβαν να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από ΗΠΑΓερμανία για την έγκριση της αποστολής σύγχρονων αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», και ήδη «ζεσταίνεται» η συζήτηση από το Κίεβο και ορισμένα ΝΑΤΟικά κράτη για την ανάγκη παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως F-16, «Tornado», «Eurofighter» κ.ά., καθώς και πυραύλων με μεγάλο βεληνεκές που φτάνει ως το ρωσικό έδαφος, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Πρόκειται για εξοπλισμούς που αν παραδοθούν αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, ωστόσο ήδη μια σειρά από επιτελεία επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι προηγούμενες «κόκκινες γραμμές» στην αποστολή ΝΑΤΟικών όπλων στο Κίεβο (όπως π.χ. για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα σύγχρονα ΝΑΤΟικά άρματα κ.ά.) έχουν ήδη παραμεριστεί στην πορεία του πολέμου.

Από την πλευρά της, η Μόσχα φαίνεται να ετοιμάζει πιο σφοδρή επίθεση στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για μακροχρόνια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και όταν περάσει η «καυτή φάση» του πολέμου, όπως επισημαίνεται. Εξάλλου, Ρώσοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν όλο και πιο εμφατικά τις τελευταίες μέρες την «άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση» των κρατών του ΝΑΤΟ που στέλνουν «διάφορα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης», υπονοώντας και νέα κλιμάκωση από πλευράς της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...