Ουκρανία: Ανοιχτή η προοπτική των διαπραγματεύσεων με Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Αυξάνονται τα δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης και οι δηλώσεις αξιωματούχων που κάνουν λόγο για την ανάγκη να μείνει ανοιχτή η προοπτική των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για τις ευρύτερες και πολύμορφες συνέπειες που θα έχει η παράταση της σύγκρουσης στα μονοπώλια κυρίως της Ευρώπης. 

Μετά το δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να μην αποκλείει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία, χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα έρθει μια στιγμή που η Μόσχα και το Κίεβο θα πρέπει να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, στο περιθώριο της 27ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Αίγυπτο, ο Μακρόν δήλωσε ότι όλος ο κόσμος θέλει μια επιστροφή στην ειρήνη και πρόσθεσε:

Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τους όρους και τον χρόνο που θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει. Τώρα είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τυχόν ριζοσπαστικές συνθήκες, αλλά προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις

Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας

«Αληθινές» συνομιλίες ζητά ο Ζελένσκι

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος με δηλώσεις του δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί συνομιλίες με τη Ρωσία, υπαναχωρώντας από την άκαμπτη στάση που επιβάλλει πρόσφατο διάγγελμά του, που απαγορεύει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα πρέπει να «υποχρεωθεί» να συμμετάσχει σε «αληθινές» ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, αν και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποτελεί «αποσταθεροποιητική» δύναμη σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε την «αποσταθεροποιητική επιρροή» της Μόσχας εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων -ενεργειακής, επισιτιστικής- και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων. Η ατζέντα όσον αφορά την κλιματική κρίση «πλήττεται αληθινά» και το θέμα αυτό δεν μπορεί να «τεθεί σε αναμονή».

Συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία (να συμμετάσχει) σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Πηγή: (ren.tv, «Reuters», AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...