Ουκρανία: Απαιτεί την επιτάχυνση διαδικασιών για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Κίεβο, Ουκρανία
Κίεβο, Ουκρανία

Στο Παρίσι αναμένεται σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν και θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ. Θυμίζουμε ότι οι Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία συμμετέχουν στο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Σκοπός του Ουκρανού Προέδρου είναι κάνει σαφές ότι επιθυμεί την επιτάχυνση διαδικασιών για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι απαίτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Δεν μπορούμε να μείνουμε επ’ αόριστον στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», ανέφερε, «έχει έρθει η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα, να μας προσκαλέσουν να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα που και με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε Ρωσία – ΗΠΑ,ΕΕ, το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για «επιθετικότητα». Έτσι, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντ. Κούλεμπα δήλωσε ότι η Ρωσία «απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με πόλεμο και καταστροφή του ουκρανικού κράτους», αναφερόμενος σε δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ουσιαστικά ανοιχτή σύγκρουση, «πιθανώς με μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας».

«Η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι τα κρατικά της σύνορα. Αν η Ρωσία παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, θα υποφέρει», προειδοποίησε ο Κούλεμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ΥΠΕΞ Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...