Ουκρανία: Χέρι χέρι με τη στρατιωτική κλιμάκωση τα παζάρια για προσωρινούς συμβιβασμούς

Εν μέσω των αιματηρών μαχών και βομβαρδισμών που συνεχίζονται στο πεδίο, κι ενώ ήδη δρομολογούνται σχεδιασμοί και νέα τεράστια πακέτα εξοπλισμών για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου και το 2024, στο τραπέζι των εντεινόμενων παζαριών βρίσκονται διάφορες «εναλλακτικές» για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός ενδεχόμενου προσωρινού συμβιβασμού στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του προσωπάρχη του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη ως μια «πιθανή λύση» στη σύγκρουση την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Στις πρώτες αντιδράσεις, Κίεβο και Ουάσιγκτον απέρριψαν μια τέτοια προοπτική, η Μόσχα επανέλαβε τους δικούς της όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται η μη είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ μία μέρα μετά, ο ίδιος αξιωματούχος της λυκοσυμμαχίας «μάζεψε» τη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «λάθος».

Το ενδεχόμενο ενός είδους «παγώματος» της σύγκρουσης, ωστόσο, έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων με μια σειρά τοποθετήσεις «δυτικών» αναλυτών, με φόντο τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης και τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ για τους όρους συνέχισης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Κατάπαυση του πυρός και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων – χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει – προβλέπει και το κινεζικό σχέδιο «πολιτικής διευθέτησης» της σύγκρουσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος προσωρινός συμβιβασμός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, ενώ όπως και όλοι οι αντίστοιχοι προηγούμενοι συμβιβασμοί, σαν τις περιβόητες «συμφωνίες του Μινσκ», αν και όταν επιτευχθεί, θα διατηρεί στο ακέραιο όλους τους παράγοντες και τις αιτίες για μια νέα πολεμική κλιμάκωση, πόσο μάλλον που μέσα από τον ίδιο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η συγκέντρωση μπαρουτιού στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο στρατιωτικό πεδίο, στο σφαγείο όπου διαμορφώνονται οι «νέες εδαφικές πραγματικότητες» με τις οποίες προσέρχονται τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στα παραπάνω παζάρια.

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πίεση στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις εστιάζουν στις μάχες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Στο Κουπιάνσκ, ο ρωσικός στρατός απέχει πλέον 7 χιλιόμετρα από την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν τους άμαχους να την εγκαταλείψουν. Το ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις θέσεις του και μεταφέρει εφεδρείες για να ανακόψει τη ρωσική προέλαση. Η πόλη είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ανακαταλήφθηκε πέρσι το φθινόπωρο από τον ουκρανικό στρατό.

Από την άλλη πλευρά, η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το χωριό Ουροζάινε από τα ρωσικά στρατεύματα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Στις 27 Ιούνη το Κίεβο είχε ανακοινώσει την ανακατάληψη του γειτονικού χωριού Σταρομαϊόρσκε.

Στέλεχος των ρωσικών αρχών του Ντονέτσκ δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο TASS ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τεράστιες απώλειες στο Ουροζάινε, χάνοντας εκατοντάδες στρατιώτες μέσα σε δύο μέρες, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στην περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη δυτική Ουκρανία. Τρεις εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του σουηδικού μονοπωλίου SKF στην πόλη Λουτσκ σκοτώθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επίθεση. Η Λουτσκ βρίσκεται στην περιφέρεια του Βολίν, η οποία συνορεύει στα δυτικά με την Πολωνία. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω εργοστάσιο τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό.

Αλλά και στη γειτονική περιφέρεια του Λβιβ, που επίσης συνορεύει με την Πολωνία, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην περιοχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν την προσπάθεια 6 Ουκρανών σαμποτέρ να εισέλθουν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια Μπριανσκ, καθώς με επέμβαση της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB σκοτώθηκαν 5 από αυτούς.

Η FSB ανακοίνωσε ότι στους σαμποτέρ βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, συσκευές επικοινωνίες, καθώς και drone με ετικέτες της FSB και άλλα ρωσικά σύμβολα, στο πλαίσιο του σχεδίου για διενέργεια προβοκάτσιας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...