Ουκρανία: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει πάνω από 10 εκατ. κάτοικοι

Το Κίεβο στο σκοτάδι / Πηγή: Ria Novosti

Πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι «σχεδόν το ήμισυ» των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας»..

«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, υπέστησαν χθες πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης». Η Ukrenergo, ανακοίνωσε ότι λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ria Novosti»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...