Ουκρανία: Χωρίς κανένα περιορισμό πλέον η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Τμήμα του στρατού των ΗΠΑ στο Κίεβο, Ουκρανία - 2017
Φώτο Αρχείου / Τμήμα του στρατού των ΗΠΑ στο Κίεβο, Ουκρανία – 2017 – Πηγή: US ARMY

Χωρίς κανένα περιορισμό είναι πλέον η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια πολεμική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και τη Ρωσία.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε τη σήμερα το νομοσχέδιο για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος «Lend-Lease», προκειμένου να απλοποιηθεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Το νομοθετικό διάταγμα «Lend-Lease» έχει να ενεργοποιηθεί από τον καιρό του Β’ παγκοσμίου πολέμου και ουσιαστικά προβλέπει την παραχώρηση μέσω της μορφής leasing αμερικανικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Βασίζεται σε ένα πρόγραμμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αντισταθεί στον Χίτλερ», είπε ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζοντας ότι ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού από τη Ρωσία της επετείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο – σύμφωνα με αμερικανικές πηγές – θα επισπεύσουν τη διάθεση πρόσθετου κονδυλίου 39,8 δισ. δολαρίων για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και κρατών της ανατολικής Ευρώπης που στέλνουν εξοπλισμούς στην Ουκρανία, καθώς και για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη.

Η ψηφοφορία είναι σημαντική ώστε να συνεχιστεί η αδιάκοπα η ροή εξοπλισμών προς την Ουκρανία η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο άμεσα.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο, διευρύνει το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος Μπάιντεν προς το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για τη διάθεση 33 δισ. δολαρίων και οι ηγέτες της Γερουσίας δήλωσαν επίσης, ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

Τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διάθεση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ θα εγκρίνουν την έκτακτη χρηματοδότηση γρήγορα..

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...