Ουκρανία: Δηλώνει «ανέτοιμη» να εξάγει σιτηρά μέσω Λευκορωσίας και ζητά ξένα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ουκρανικά σιτηρά να περάσουν μέσω της χώρας προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να στείλει ουκρανικά σιτηρά στα λιμάνια της Βαλτικής μέσω της επικράτειάς της και είναι επίσης πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στη μεταφορά σιτηρών μέσω σιδηροδρόμου διαθέτοντας τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό.

Ωστόσο αυτό θα προϋπέθετε άρση των δυτικών κυρώσεων προς τη Λευκορωσία και είναι βέβαιο πως η λευκορωσική κυβέρνηση θα ζητούσε μεγάλα ανταλλάγματα και έτσι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μπαίνουν εμπόδιο στην εξαγωγή των σιτηρών, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προωθήσει αυτή την ιδέα ως μια λύση.

«Μας πρότειναν να περάσουμε μέσω σιδηροδρόμου μέσω Λευκορωσίας. Καταλαβαίνουμε ακόμη και τον όγκο. Καταλαβαίνουμε όμως γιατί μας το πρότειναν. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτή τη μορφή και να βοηθήσουμε τους “φιλικούς” γείτονές μας», είπε ο Ζελένσκι.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, Τουρκία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία δοκιμαστικά, ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει εγκρίνει ακόμα το σχέδιο, εκφράζοντας την ανησυχία, ότι η απομάκρυνση των αμυντικών συστημάτων θα μπορούσε να εκθέσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι σε ρωσικές επιθέσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα ξένα πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη θάλασσα προκειμένου να εγγυηθεί τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών, κάτι που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

«Η ισχυρότερη εγγύηση μας για την άρση του αποκλεισμού αυτού ή του άλλου διαδρόμου από τα λιμάνια για την εξαγωγή σιτηρών είναι να απαντήσουμε με όπλα που θα βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε. «Δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένα αντιπλοϊκά συστήματα, εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...