Ουκρανία: Εκεχειρία στο Azovstal για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί ανακοίνωσαν οι Ρώσοι

Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο ’Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal στην Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες. Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν αναφέρει τίποτα μέχρι στιγμής.

«Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ», έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αυτό είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους ίδιους τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο υπογείων του τεράστιου αυτού βιομηχανικού χώρου.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι άνθρωποι αναμένεται να βγουν από τη χαλυβουργία και να μεταφερθούν μακριά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, σχεδόν 1.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 600 τραυματίες, παραμένουν ακόμη στο εργοστάσιο. Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά τους είτε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία είτε σε τρίτη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιβεβαιώσει το βράδυ της Παρασκευής τις “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις” για να μεταφερθούν οι βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες και το ιατρικό προσωπικό της χαλυβουργίας. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που είχαν καταφύγει στο Αζοφστάλ, όλοι τους απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε συντονισμένη επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Νωρίτερα σήμερα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι πρώτοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και βγήκαν από τη χαλυβουργία κρατώντας λευκές σημαίες. Η αναφορά αυτή απορρίφθηκε αργότερα από την ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ανακοίνωση της Μόσχας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...