Ουκρανία: Έντονη κινητικότητα για τη συνέχιση της «δυτικής» στρατιωτικής στήριξης

Εντονη κινητικότητα γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τα σενάρια σχετικά με το πώς θα χειριστεί τον πόλεμο με τη Ρωσία, τους όρους συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και δέσμευσης στο άρθρο 5 περί «αμοιβαίας άμυνας» και συνολικά τις σχέσεις με την ΕΕ και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη – στο πλαίσιο των διαφορετικών προσεγγίσεων εντός της αμερικανικής αστικής τάξης για τον τρόπο που μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά της στον ανταγωνισμό με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι ο Ντ. Τραμπ είχε την περασμένη Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Ο Τραμπ φέρεται να προειδοποίησε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντάς του «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη».

Σχετικές αναφορές έκανε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», επίσης επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, δήλωσε ότι αν οι αναφορές για το τηλεφώνημα είναι σωστές, «τότε ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο να προειδοποιεί τον Πούτιν κατά της κλιμάκωσης στην Ουκρανία».

Η αμερικανική εφημερίδα πρόσθεσε ότι το Κίεβο είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική επικοινωνία και δεν είχε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί, κάτι που το ουκρανικό ΥΠΕΞ διέψευσε.

Αλλά και το Κρεμλίνο διέψευσε χτες ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τις προηγούμενες μέρες συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει ακόμη «συγκεκριμένο προγραμματισμό» για μεταξύ τους επικοινωνία.

«Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Είναι επιστημονική φαντασία, είναι απλά ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε συνομιλία.

Σύμβουλος Τραμπ: «Η Κριμαία χάθηκε»

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις και τα εκατέρωθεν σήματα έχουν ενταθεί την τελευταία βδομάδα.

Η προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Ουκρανία θα είναι «η εγκαθίδρυση ειρήνης» και όχι η επιστροφή χαμένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, δήλωσε σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Μπράιαν Λάνζα, σύμβουλος στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημείωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη».

«Και αν ο Πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, θα δείξει σ’ εμάς ότι δεν είναι σοβαρός. Η Κριμαία χάθηκε», δήλωσε και πρόσθεσε: «Και αν αυτή είναι η προτεραιότητά σου, να πάρεις πίσω την Κριμαία και να βάλεις Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν για να πάρεις πίσω την Κριμαία, τότε είσαι μόνος σου».

Την περασμένη Τετάρτη ο Ντ. Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στην οποία συμμετείχε και ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, δήλωσε αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος φέρεται να τον ευχαρίστησε για τα Starlinks, τα συστήματα δορυφορικής σύνδεσης που παρέχει ο Μασκ στην Ουκρανία.

Διαβουλεύσεις και εκατέρωθεν σήματα

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επισκέφτηκε το Κίεβο, όπου επισήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για «τα εγκλήματα πολέμου».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Αμερικανό εκλεγμένο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, δηλώνοντας «έτοιμοι να συνεργαστούν για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο καγκελάριος και ο εκλεγμένος Πρόεδρος «αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ και τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα», ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Χέμπεστραϊτ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και συνολικά η ευρωπαϊκή Ασφάλεια και οι πιθανές επιπτώσεις της δεύτερης προεδρίας Τραμπ βρίσκονταν «ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, χτες, στο Παρίσι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και άλλους αξιωματούχους.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, δήλωσε πως αναμένει η νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Τραμπ, να παραμείνει δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για όσο χρειαστεί.

«Σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, αναγνωρίζει ότι οι χώρες γίνονται πιο ασφαλείς μέσω της ισχύος, όπως ακριβώς κάνουν και συμμαχίες σαν το ΝΑΤΟ. Και αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δίπλα σε συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειάζεται να επικρατήσει» επί της Ρωσίας, σημείωσε ο Χίλι.

Η αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή Ασφάλεια θα παραμείνει ισχυρή υπό την προεδρία Τραμπ, ανέφερε, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι για καιρό υποστήριζε πως οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να αναλάβουν «μεγαλύτερες ευθύνες» αναφορικά με την ενίσχυση των «αμυντικών» δαπανών.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν – Νοέλ Μπαρό, ζήτησε να μην προδικάζονται οι πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο επέτρεψε σε μικρό αριθμό «αμυντικών» εργολάβων των ΗΠΑ να εργαστούν εντός της Ουκρανίας για τη συντήρηση και την επισκευή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot».

Ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» αναφέρει ότι το Πεντάγωνο επιταχύνει την παράδοση άνω των 500 πυραύλων αναχαίτισης στην Ουκρανία πριν από το τέλος της θητείας του Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω στρατιωτικών «ειδικών», σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta».

«Η διεθνοποίηση της ουκρανικής σύγκρουσης συνεχίζεται καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν εταιρείες και, πιθανότατα, το στρατιωτικό τους προσωπικό για να συντηρούν μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στη ζώνη σύγκρουσης. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και απαιτεί την κατάλληλη απάντηση από τη Ρωσία», σχολιάζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επισπεύδει την παράδοση κεφαλαίων και εξοπλισμών στο Κίεβο, αξίας έως και 6 δισ. δολαρίων, ενώ ορισμένες «φωνές» καλούν τον Λευκό Οίκο να καταργήσει τους περιορισμούς στα «δυτικά» όπλα μεγάλης εμβέλειας και να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης του πολέμου προτού ο Τραμπ αναλάβει καθήκοντα τον Γενάρη.

Ο Μπάιντεν υποδέχεται αύριο τον Τραμπ, για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία και ευρύτερα την «ατζέντα εξωτερικής πολιτικής» των ΗΠΑ.

Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην Ευρώπη για την υποστήριξή της, γράφει ο «Guardian».

Οι αρχές της Ουκρανίας πιστεύουν ότι η χώρα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή όπλων στα 20 δισ. δολάρια ετησίως, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg», επικαλούμενο τον πρώην υπουργό Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας, Aλ. Καμίσιν.

Οπως είπε, ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στο ουκρανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα και πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ικανή «να αυξήσει την παραγωγή όπλων στα 20 δισ. δολάρια τον χρόνο και στα 30 δισ. δολάρια έως το 2025».

Τα προγνωστικά περιλαμβάνουν την παραγωγή «μεγάλου αριθμού drones και βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια χτυπήματος έως και 1.500 χλμ.».

Συμφωνίες Ασφαλείας της Ρωσίας με Λευκορωσία και Β. Κορέα

Η Μόσχα και το Μινσκ ολοκλήρωσαν τη Συνθήκη για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας και Λευκορωσίας, δήλωσε στην «Izvestia» ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας.

Το έγγραφο πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των δύο κρατών στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου του «Ενωσιακού Κράτους», τον Δεκέμβρη.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις εργασίες για την «έννοια της ασφάλειας», στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία άλλαξε πρόσφατα το πυρηνικό της δόγμα.

Σύμφωνα με το Μινσκ, οι παραπάνω κινήσεις είναι «απάντηση σε εξωτερικές απειλές. Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί νέες προσεγγίσεις», υποστήριξε ο ειδικός.

Οι «απειλές για την ασφάλεια» περιλαμβάνουν ιδιαίτερα το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης στη Λευκορωσία από την Ουκρανία ή από «εθνικιστικές ένοπλες ομάδες Λευκορώσων που ζουν και έχουν οργανωθεί στην Πολωνία και στην Ουκρανία».

Παράλληλα ο Βλ. Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για τη Συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόβλεψη «αμοιβαίας άμυνας».

Η Ρωσία εντείνει την αντεπίθεση στο Κουρσκ

Σύμφωνα με αναφορές από τη Νότια Κορέα, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και έχει στείλει 11.000 στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Ολ. Σίρσκι, δήλωσε χτες ότι η Ρωσία προσπαθεί να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη δυτική περιοχή του Κουρσκ με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, με στόχο να ανακτήσει εδάφη που έχασε το καλοκαίρι, ενώ η επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται.

Μια μέρα νωρίτερα, η εφημερίδα «New York Times» είχε αναφέρει ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στην περιοχή μια δύναμη 50.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων Βορειοκορεατών.

Την ίδια ώρα, μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές με drones από την έναρξη του πολέμου πραγματοποίησαν την Κυριακή Ρωσία και Ουκρανία η μία εναντίον της άλλης.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 70 ουκρανικά drones σε έξι περιοχές. Ορισμένα από τα drones πλησίαζαν τη Μόσχα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνει εκτροπή πτήσεων από τρία από τα μεγάλα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η απόπειρα επίθεσης της Ουκρανίας στη Μόσχα χαρακτηρίστηκε «μαζική» από τον κυβερνήτη της περιοχής και ένα άτομο τραυματίστηκε από συντρίμμια drones κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 145 drones προς όλες τις περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα να καταρρίπτονται.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στις πόλεις Μικολάιφ, Oδησσό και Ζαπορίζια. Στο Κίεβο σημειώθηκε χτες το πρωί πυραυλική επίθεση και τμήματα της πόλης έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...