Ουκρανία: Έντονη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Έντονη στρατιωτική και διπλωματική «κινητικότητα» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας καταγράφεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια στιγμή οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών είναι σχεδόν καθημερινές στην Ανατολική Ουκρανία.

Προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμ. Κουλέμπα, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον «χάρτα» για «στρατηγική εταιρική σχέση» ΗΠΑ – Ουκρανίας, με σταθερό στόχο την αντιμετώπιση της Ρωσίας και την ανάπτυξη του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το κείμενο της «χάρτας», οι ΗΠΑ δεσμεύονται για ακόμη μια φορά να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ένοπλης επιθετικότητας, των οικονομικών και ενεργειακών διαταραχών και της κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, μέσω της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της εφαρμογής άλλων σχετικών μέτρων.

Ενδεικτικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις και στις προσπάθειες να αναβαθμίσει το καθεστώς της ως Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία πιέζει να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία θεωρεί «κόκκινη γραμμή».

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι περιέγραψε τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων «ως ασυνήθιστη σε μέγεθος και εύρος», αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Ρωσίας, αλλά κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και εξακολουθούμε να ανησυχούμε για αυτό», είπε ο Κίρμπι. «Και δεν είναι ακριβώς σαφές ποιες είναι οι ρωσικές προθέσεις. Προφανώς θα θέλαμε να το καταλάβουμε καλύτερα. Και δεν θέλουμε να δούμε καμία ενέργεια να αποσταθεροποιεί περαιτέρω μια κατάσταση που είναι ήδη εξαιρετικά τεταμένη. Για το λόγο αυτό καλούμε τη Ρωσία να είναι ξεκάθαρη για τις προθέσεις της και να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ».

Ο Κίρμπι επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας: «Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin μέχρι πολύ πρόσφατα βρισκόταν στην Ευρώπη και η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη».

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε στα παραπάνω σχόλια.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν επιτρέπεται να χάσουμε χρόνο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε πιθανή αμυντική συνεργασία που θα ενίσχυε τις δυνατότητές της, όπως στην ανταλλαγή πληροφοριών ή στα συστήματα αεράμυνας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αναφορές για «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση ή επιθετική ενέργεια «θα ανησυχούσε τις ΗΠΑ». Πάντως τόσο η Ρωσία όσο και η ίδια η Ουκρανία έχουν διαψεύσει αμερικανικά δημοσιεύματα για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την υπηρεσιακή Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε την «καταστροφική πολιτική του Κιέβου που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones κρούσης κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ».

Μαύρη Θάλασσα: Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν εισέλθει από τις αρχές του μήνα δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία για να συμμετέχουν σε «κοινές επιχειρήσεις».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...