Ουκρανία: Επιδιώκει παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία

Δοκιμή του νέου πυραύλου Neptun της Ουκρανίας
Φώτο Αρχείου / Δοκιμή του νέου πυραύλου Neptun της Ουκρανίας / Πηγή: Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας

Με την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδιώκει παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση ενάντια στη Ρωσία, ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΝΑΤΟ και Μόσχας, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας. Χτες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν πως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησαν ένα σχολείο κι έναν παιδικό σταθμό στο Ζολότιε, χωρίς θύματα.

Στο φόντο των συμφωνιών ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε την προμήθεια όπλων και από τη Γερμανία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση, λέγοντας πως η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα».

«Η Γερμανία δεν μας έδωσε στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα μπορούσε να το κάνει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ. «Η Ουκρανία χρειάζεται ταχύπλοα πυραυλικά σκάφη, περιπολικά σκάφη, οπλοπολυβόλα, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Είμαι ευγνώμων στη Γερμανία για την υποστήριξη, ήλπιζα όμως περισσότερα. Ο Χάμπεκ το κατάλαβε αυτό», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε δηλώσεις του συμπροέδρου των Γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποστήριξε την παράδοση όπλων μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία πριν από μια βδομάδα.

Επικρίσεις Προέδρου Ουκρανίας για το «Σχήμα της Νορμανδίας»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε τις επικρίσεις για το «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) όσον αφορά τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ουκρανία αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ζητά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ – Βρετανία στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες αυτές «δεν αφορούν ούτε την Κριμαία ούτε τους αγωγούς ούτε τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σε μια συνάντηση του “Σχήματος της Νορμανδίας” σε διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας απέφυγε, μάλιστα, πρόσφατα το ερώτημα εάν η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτής της σύγκρουσης. Η Ρωσία είναι φυσικά μέρος αυτής της σύγκρουσης. Αυτό δείχνει, όμως, πώς λειτουργεί η “Νορμανδία”», σημείωσε ο Ζελένσκι και ζήτησε «νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τη «δέσμευσή» τους στις συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία επιβεβαίωσαν ωστόσο προχτές βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

«Δεδομένης της πρόσφατης όξυνσης των εντάσεων, τονίζουμε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού τον Δεκέμβρη του 2019», σημειώνουν οι δύο ηγέτες. Ο δε Μακρόν ανέφερε ότι οι εξελίξεις γύρω από τη Λευκορωσία δεν θα επηρεάσουν τις συζητήσεις στο εν λόγω σχήμα.

Μια πιθανή συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Σχήματος της Νορμανδίας» συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του και η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...