Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση – Ενδεχόμενοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για «μικρό πόλεμο» στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρει η Ρωσία

Το Αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων (DDG 71) USS Ross δεμένο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων (DDG 71) USS Ross δεμένο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας με τη Ρωσία να καταγγέλλει σχεδιασμούς των ΗΠΑ για «μικρό πόλεμο» στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ένταση στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα παραμένει με τάση επικίνδυνης κλιμάκωσης, με τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς να αναζωπυρώνονται, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο της στρατιωτικής πια κλιμάκωσης, σχετικές εκθέσεις της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (SMM) αναφέρουν τις επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μετέφεραν τις οχυρώσεις τους τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μπροστά στην περιοχή Granitnoye και Staromaryevka.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία (μέλη του σχήματος της Νορμανδίας μαζί με Ρωσία και Ουκρανία) να σταματήσουν την πολιτική χειραγώγηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και να αναφέρουν «όλα όσα συμβαίνουν στη γραμμή εμπλοκής και όλες τις απώλειες αμάχων», όπου καταγράφονται εχθροπραξίες μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ρωσία αναφέρει οτι οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η τελευταία συνάντηση της Ομάδας Επαφής (23 – 24 Νοέμβρη) έληξε χωρίς αποτέλεσμα λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης του Κιέβου. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Κ. Γκαβρίλοφ, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να επιδιώκουν έναν «μικρό πόλεμο» στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να προκαλέσουν διχασμό μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. «Δεν τους απασχολεί ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο όλες αυτές οι ασκήσεις και οι εκφοβισμοί», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ενισχύουν πολύμορφα τον στρατό του Κιέβου, εντείνουν ασκήσεις και αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζουν τις συντονισμένες δηλώσεις για σχέδια «εισβολής της Ρωσίας» στην Ουκρανία και για συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την ατζέντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (30/11 – 1/12) και τις αναφορές για «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, χρησιμοποίησε και τον αντικομμουνισμό, προχώρησε σε μια δήλωση «προς τιμήν των εκατομμυρίων Ουκρανών που πέθαναν στον Μεγάλο Λιμό του 1932-33». «Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον λιμό αυτό ήταν θύματα της βάναυσης πολιτικής και των σκόπιμων ενεργειών του καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν», ανέφερε ο Μπάιντεν, καταλήγοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες «για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».Θυμίζουμε οτι η πραγματική αιτία του, ήταν η αντεπαναστατική δράση των γαιοκτημόνων και των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στην υλοποίηση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, παρακρατώντας αγαθά, τα οποία ο Κόκκινος Στρατός αποσπούσε για να αποδοθούν στο λαό.

Απο την άλλη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, σε συνάντησή τους στο Παρίσι, συζήτησαν για «τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων γύρω από την Ουκρανία καθώς και τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο, που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του σε όλη την Ευρώπη». «Μιλήσαμε επίσης για αυτό το συγκεκριμένο ρωσικό όπλο, την προπαγάνδα, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την κυβερνο-πειρατεία και την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι.

Ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, πρότεινε στον Γ. Στόλτενμπεργκ να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στον ανατολικό βραχίονα. Μεταξύ των απαραίτητων μέτρων, ο Ντούντα ανέφερε την «ενίσχυση της στρατηγικής παρατήρησης», συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης για την προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...