Ουκρανία: «Εθνικοποιούνται» από τη φιλορωσική διοίκηση βασικές ιδιοκτησίες στη Ζαπορίζια

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Η Ρωσία συνεχίζει τις κινήσεις της για την ενσωμάτωση των κατακτημένων περιοχών της Ουκρανίας. Η φιλορωσική διοίκηση στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

Στην Ζαπορίζια βρίσκεται και ο πυρηνικός σταθμός, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης φιλορώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι της Ζαπορίζια θα αρχίσουν να λαμβάνουν ρώσικα διαβατήρια τις επόμενες 4-6 βδομάδες.

Η Ρωσία κατέλαβε την επαρχία της Χερσώνας τον Μάρτη και ελέγχει ορισμένα τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια. Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ενας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είπε χτές ότι δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο, ενώ ο Πεσκόφ επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέληση του λαού και από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς επί του παρόντος ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στις κατεχόμενες περιοχές.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...