Ουκρανία: Για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, προειδοποιεί η Ukrenergo

Το Κίεβο στο σκοτάδι / Πηγή: Ria Novosti

Η Ukrenergo, διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας προειδοποίησε απόψε ότι θα σημειωθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω των νέων ρωσικών πληγμάτων.

«Για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα εκτάκτων διακοπών σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εταιρεία. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε η Ukrenergo. Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι αναχαίτισε περισσότερους από 60 από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.

Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

Η επιχείρηση για την αποκατάσταση των βλαβών είναι σε εξέλιξη, διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «ένα μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι σήμερα, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Βίννιτσα, Οδησσός, Ντνιπροπετρόβσκ, Λβιβ και Τερνοπίλ. Επίσης εκρήξεις αναφέρθηκαν ξανά στην περιοχή Cherkasy, Vinnytsia και Kirovohrad.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβιι Ριγκ, στην κεντρική Ουκρανία, «ένα μέρος της πόλης δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, αρκετοί λέβητες και αντλιοστάσια έχουν αποσυνδεθεί».

Στην Οδησσό, «όλα τα αντλιοστάσια και οι γραμμές αποθεματικού έχασαν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό», προκαλώντας «έλλειψη ανεφοδιασμού νερού παντού», ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης Infoksvodokanal.

Στο Μικολάιφ, επίσης στον νότο, έγιναν έκτακτες διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών πληγμάτων, ανακοίνωσε στο Telegram ο Ολεκσάντρ Σιενκέβιτς, ο δήμαρχος της πόλης αυτής που είχε 470.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Τέλος έκτακτη διακοπή ρεύματος υπάρχει σε όλη την περιφέρεια Σούμι, στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον τοπικό φορέα εκμετάλλευσης Sumoblenergo.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...