«Mέγιστη κλιμάκωση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται τους επόμενους μήνες και τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονται για τις «πιο κρίσιμες μάχες».
Το Κίεβο ζητά τη μέγιστη στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Τα πρώτα δυτικά σύγχρονα βαρέα άρματα μάχης από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη – Leopard, Challenger, Abrams – αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία Μάρτη ή Απρίλη και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.
Παράλληλα το νέο στρατιωτικό πακέτο των ΗΠΑ ύψους 2 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν, ενδεχομένως και σε ρωσικό έδαφος, ενώ έχει ανοίξει «για τα καλά» η συζήτηση στη Δύση για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.
Ολοι αυτοί οι σύγχρονοι, πιο επιθετικοί εξοπλισμοί που στέλνονται ή συζητιέται να σταλούν στην Ουκρανία, δείχνουν τις προθέσεις η ιμπεριαλιστική σύγκρουση να τραβήξει «μέχρι τέλους» και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας.
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία
Η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας σημερινό σχετικό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επισημαίνοντας ότι τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων και τον χρόνο παράδοσής τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα δοθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, οι εταιρίες Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) προτίθενται να επισκευάσουν δεκάδες άρματα Leopard 1, προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Η πρώτη ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει 117 άρματα μάχης Leopard 1 και 22 Leopard 2 εντός του έτους, από το δικό της απόθεμα.
Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο
Η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να στείλουν την άνοιξη στην Ουκρανία ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA για «να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα», ανέφερε χθες το υπουργείο ’Αμυνας της Γαλλίας.
«Η αποστολή ενός τέτοιου συστήματος ανταποκρίνεται στο αίτημα που εξέφρασε ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο υπουργός ’Αμυνας της Ουκρανίας, στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξάλλου ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,175 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ’Αμυνας Πάτρικ Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλειας της Ουκρανίας (USAI) θα σταλούν στη χώρα αυτή Εκτοξευόμενες από το Έδαφος Βόμβες Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.
Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν επίσης οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS), ανταλλακτικά και διάφορα είδη πυρομαχικών.
ΕΕ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με την Ρωσία
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας διοργανώθηκε χθες στο Κίεβο, παρουσία πολυμελούς ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η σύνοδος διοργανώθηκε ως μία ακόμη κίνηση για να αυξήσει το «πάτημα» της ΕΕ στη χώρα και εξέτασε επίσης τα βήματα που έχει κάνει αυτή προς την ένταξή της.
Κομισιόν και Κίεβο συμφώνησαν στη σύσταση στη Χάγη ενός «γραφείου ερευνών», για τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ- Ουκρανίας σκοπός του «γραφείου ερευνών» είναι «να συντονίσει την έρευνα για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει και να εφοδιάσει αποδείξεις για μελλοντικές δίκες».
Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει στις 30.000 τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει σε διάφορα κράτη – μέλη και θα παράσχει 25 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος εκπαιδευτής Ουκρανών στρατιωτικών μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο.