Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο με τη Ρωσία ισοδυναμεί με «παράδοση» – Ζητά περισσότερα όπλα από ΗΠΑ – ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι απόπειρες της Δύσης να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, έπειτα από μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών νικών που κατέγραψε το Κίεβο, είναι «περίεργες» εκτιμώντας ότι τώρα η διαπραγμάτευση θα ισοδυναμούσε με «παράδοση», δήλωσε στο AFP Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν έχεις την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, είναι λίγο περίεργο να λαμβάνεις προτάσεις του είδους: ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα μέσω της στρατιωτικής οδού, διεξάγετε διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το γραφείο του στην προεδρία.

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που αντεπιτίθεται, που ανακτά τα εδάφη της πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στη χώρα που χάνει», πρόσθεσε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία, κάτι που ο Ζελένσκι αρνείται, αν πρώτα οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν εντελώς από το ουκρανικό έδαφος.

«Η στρατιωτική νίκη πιθανόν δεν είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου, εφικτή με στρατιωτικά μέσα», εκτίμησε στις 9 Νοεμβρίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η Μόσχα «δεν έχει κάνει καμία άμεση πρόταση» στο Κίεβο για συνομιλίες, προτιμώντας να τη μεταφέρει μέσω μεσολαβητών και κάνοντας λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Μια ιδέα που δεν έχει κανένα νόημα για το Κίεβο, το οποίο θεωρεί τον πρόταση ελιγμό του Κρεμλίνου προκειμένου να υπάρξει μια ανάπαυλα στις μάχες η οποία θα του επιτρέψει να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα επίθεση. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία διεξάγει μια εκστρατεία επικοινωνίας την οποία αποκαλεί ‘διαπραγματεύσεις’», διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ.

Ζητά περισσότερα όπλα από ΗΠΑ – ΕΕ

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν σε μια αύξηση των παραδόσεων δυτικών όπλων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως τον χειμώνα», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Ποντιλιάκ, η Ουκρανία έχει ανάγκη «ακόμη 150 με 200 άρματα μάχης, περίπου 300 τεθωρακισμένα», περίπου 100 συστήματα πυροβολικού, 50 με 70 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών, κυρίως τα αμερικανικά HIMARS από τα οποία το Κίεβο ήδη διαθέτει αρκετά, καθώς και «δέκα με 15 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να κλείσουμε τον ουρανό».

Επίσης αναφέρθηκε στους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, ενώ αυτό των πυραύλων που διαθέτει τώρα η Ουκρανία δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα.

Κατά τον Ποντολιάκ, αυτοί οι πύραυλοι «θα φέρουν κοντά το τέλος του πολέμου», επιτρέποντας στην Ουκρανία να «καταστρέψει μεγάλες αποθήκες» του ρωσικού στρατού που βρίσκονται βαθιά στις κατεχόμενες περιοχές και τις οποίες προς το παρόν δεν μπορεί να φτάσει με τα όπλα που διαθέτει.

Το Κίεβο «δεν έχει ανάγκη» να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, διαβεβαίωσε ο Ποντολιάκ. «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και όταν η Ρωσία θα φοβάται την Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...