Ουκρανία: Η κυβέρνηση Ζελένσκι ορίζει την 9η Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκυ βραβεύει με τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» τον επικεφαλής του νεοναζιστικού «Τάγματος Αζοφ»
Φώτο Αρχείου / Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι βραβεύει με τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» τον νεοναζί Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο, διοικητή του τάγματος «Λύκοι του Νταβίντσι» / Πηγή: TWITTER

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τον ηρωικό αγώνα του σοβιετικού λαού κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, προς όφελός της Ουκρανίας και της «Δύσης» στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε επετειακή δήλωσή του πως «το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ναζισμός» το 1945.

Συντασσόμενος με τον αντικομμουνισμό της ΕΕ και σε μια ακόμα προσπάθεια να κόψει τους δεσμούς του ουκρανικού λαού με τις παραδόσεις της ΕΣΣΔ, ο Ζελένσκι υπέβαλε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο το οποίο ορίζει την 9η Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης» αντί για Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ως μέρα μνήμης της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας ορίζεται η 8η Μάη.

Μάλιστα αύριο Τρίτη αναμένεται στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για να εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία». Η Κομισιόν αποφάσισε να απονείμει στον Ζελένσκι και στον «λαό της Ουκρανίας» το Βραβείο Καρλομάγνου, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για τη συμβολή στην ενοποίηση της ΕΕ.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα το σχετικό διάταγμα και «κάθε χρόνο από αύριο, 9 Μάη, θα τιμάμε την ιστορική μας ενότητα – την ενότητα όλων των Ευρωπαίων που κατέστρεψαν τον ναζισμό και θα νικήσουν τον ρωσισμό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Επιστρέφουμε στο κράτος μας μια ειλικρινή ιστορία χωρίς ιδεολογικές επιρροές. Οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως θυμούνται στις 8 Μάη τη μεγαλειώδη νίκη επί των ναζί», ανέφερε, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση εξυμνεί και αξιοποιεί ναζιστικές οργανώσεις και στρατιωτικές ομάδες, όπως το Τάγμα Αζόφ, Δεξιός Τομέας κ.ά., υμνεί τους συνεργάτες των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κ.ο.κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...