Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση ουκρανικών δυνάμεων για να ανακαταλάβουν το Φιδονήσι

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μια «τρελή» απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να ανακαταλάβουν το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά την έναρξη της επίθεσής τους στην Ουκρανία.

Το νησί είναι στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν ότι απέτρεψε προσπάθειες προσέγγισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αυτή που ανέφερε σήμερα φαίνεται να διακρίνεται από την έκταση των μέσων που κινητοποιήθηκαν.

«Τη (Δευτέρα) 20 Ιουνίου στις 5 π.μ., το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια ακόμη τρελή προσπάθεια να καταλάβει το Φιδονήσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ’Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις «σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μαζικά πλήγματα με πυροβολικό (…) προτού κάνουν απόβαση και καταλάβουν» το νησί.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι 15 ουκρανικά επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συμμετείχαν σε μια αεροπορική επιδρομή και πως συστοιχίες εκτοξευτήρων πυραύλων και ολμοβόλων που εξαπέλυσαν πυρά προς το νησί.

Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα και κατέρριψαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απόβαση στο Φιδονήσι», είπε ο Κονασένκοφ.

Πρόσθεσε ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν στην περιοχή του νησιού ένα αμερικανικό drone παρατήρησης RQ-4 «Global Hawk».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία αυτή οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα οι αρχές στην Κριμαία, δήλωσαν ότι μία από αυτές τις υποδομές εξακολουθούσε να καίγεται. Επτά άτομα αγνοούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...