Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο της επίσκεψης Ν. Δένδια στην Ινδία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κυπριακό και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσάνκαρ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ινδία.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Ν. Δένδιας, μετέφερε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η κατάσταση αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η απόπειρα μεταβολής συνόρων διά της βίας και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι απολύτως εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Η συζήτηση αυτή έγινε και λόγω του γεγονότος ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το Νέο Δελχί τηρεί στάση ουδετερότητας και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. 

Επίσης, συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό, με τον Ν. Δένδια να υπενθυμίζει τις ιστορικές σχέσεις της Λευκωσίας με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Νεχρού, ενώ αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε επίσης τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών, καθώς η Ινδία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Στις δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι ο Κουλέμπα «μου περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα. Μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα, πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο».

Δείτε ακόμα...