Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση βομβών φωσφόρου στο Μπαχμούτ

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτέθηκε στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ με πυρομαχικά φωσφόρου.

Σε πλάνα από drone που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός της Ουκρανίας, το Μπαχμούτ φαίνεται να φλέγεται.

Τα όπλα λευκού φωσφόρου δεν είναι απαγορευμένα, αλλά η χρήση τους σε μη στρατιωτικές περιοχές θεωρείται έγκλημα πολέμου. Δημιουργούν πυρκαγιές που εξαπλώνονται γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να σβηστούν. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για τη χρήση τους στο παρελθόν.

Γράφοντας στο Twitter, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επίθεση με φώσφορο είχε στόχο “μη κατεχόμενες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρομαχικά”.

Η διοίκηση των ειδικών δυνάμεων του Κιέβου πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν “να καταστρέφουν την πόλη”.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η φερόμενη επίθεση. Όμως το υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία – το οποίο φαίνεται να έχει καταγραφεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης – δείχνει πολυώροφα κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτιές στο έδαφος.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για χρήση λευκού φωσφόρου αρκετές φορές από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης στην αρχή του πολέμου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει προειδοποιήσει ότι η χημική ουσία είναι “διαβόητη για τη σοβαρότητα των τραυματισμών που προκαλεί”.

Πηγή: BBC,ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...