Ουκρανία: Κινεζική «δεξαμενή σκέψης» προβλέπει τον «τερματισμό» του πολέμου

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η χρονική στιγμή που επέλεξε το Πεκίνο να παρουσιάσει την «ειρηνευτική πρόταση» 12 σημείων τον Φλεβάρη δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με έκθεση η οποία εκδόθηκε δύο μήνες νωρίτερα από μια κορυφαία «δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό.

Η κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών (AMS) εκδίδει τακτικά συστάσεις και εκθέσεις για την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Τον Δεκέμβρη του 2022 η AMS ολοκλήρωσε μια προσομοίωση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του γύρω στο καλοκαίρι του 2023, με τη Ρωσία να έχει το «πάνω χέρι».

Τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική οικονομία θα ήταν πολύ εξαντλημένες για να συντηρήσουν τη σύγκρουση μετά το καλοκαίρι, ανέφερε η έκθεση. Οπως σημειώνεται στον διεθνή Τύπο, το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των 45 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ πρόκειται και αυτό να λήξει το καλοκαίρι και δεν είναι βέβαιο τι θα ακολουθήσει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (τα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου έχουν έως σήμερα διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο, ωστόσο στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θέτουν τελευταία διάφορους «προβληματισμούς», στο πλαίσιο και των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ).

Αφού άκουσε την πρόβλεψη της AMS, το Πεκίνο φέρεται να συνέταξε την πρόταση «ειρήνης» εγκαίρως για την 1η επέτειο του πολέμου.

Στοχεύει στην επίτευξη τριών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των σχέσεων με την Ευρώπη, η οποία είναι ακόμα ανοιχτή σε άμεσες επενδύσεις και μεταφορές τεχνολογίας στην Κίνα και οι βελτιωμένες σχέσεις με την περιοχή θα οδηγούσαν σε οικονομική ανάκαμψη.

Ο δεύτερος στόχος είναι η διατήρηση φιλικών σχέσεων με την Ουκρανία. Η Κίνα αγόρασε ένα αεροπλανοφόρο σοβιετικής κατασκευής μέσω της Ουκρανίας και το αναδιαμόρφωσε στο «Λιαονίνγκ», το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας.

Ακόμα και όταν οι περισσότερες δυτικές χώρες κατάγγελλαν την Κίνα με το πρόσχημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ουκρανία παρέμενε σιωπηρή, ενώ κινεζικά επενδυτικά σχέδια «έτρεχαν» στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή.

«Μαζί με τη Ρωσία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την Ουκρανία», δήλωσε κινεζική κυβερνητική πηγή. Το «ειρηνευτικό» σχέδιο περιλαμβάνει διάταξη για την οικονομική αποκατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η Κίνα εξετάζει ήδη την οικονομική βοήθεια.

Ο τελικός επιθυμητός στόχος είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ ταυτόχρονα το κινεζικό σχέδιο μέσα από τη «διπλωματική ασάφειά» του είναι «συμβατό» με τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» που προτάσσει η Μόσχα, αφού δεν θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές που έχουν καταλάβει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...