Ουκρανία: «Μπλόκο» σε ρωσικά πλοία

Το ουκρανικό πλοίο Donbas, Φώτο αρχείου, Πηγή: Wikipedia

Ο νέος νόμος της Ουκρανίας «Σχετικά με τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές» απαγορεύει στα εμπορικά και επιβατικά ρωσικά πλοία να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικές πλωτές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Δνείστερου, Δνείπερου και Δούναβη και διαφόρων δεξαμενών.

«Η παράκτια διέλευση στις εσωτερικές πλωτές οδούς της Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιηθεί από ουκρανικά ή ξένα πλοία, ιδιοκτήτες των οποίων είναι επιχειρηματικές οντότητες εγγεγραμμένες στην επικράτεια της Ουκρανίας, εκτός από πλοία που κατέχουν σημαία του επιτιθέμενου κράτους, πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι πολίτες ενός κράτους που η Ουκρανία θεωρεί κράτος επιτιθέμενο ή κράτος κατοχής» αναφέρει ο νόμος. Η Ουκρανία αναφέρεται συχνά στην Ρωσία ως το «επιτιθέμενο κράτος» ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2014.

Οι ουκρανικές αρχές πρότειναν για πρώτη φορά περιορισμούς στα ρωσικά εμπορικά πλοία που επιχειρούν στα εθνικά ύδατα της Ουκρανίας το 2018, θεωρώντας τα ως πιθανή «τρομοκρατική απειλή για κρίσιμες υποδομές». Στα τέλη του 2020, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε νομοσχέδιο για να θέσει σε ισχύ νέους περιορισμούς από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...