Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη σχετική συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν δηλώσει πως κάθε πλοίο – και τα εμπορικά – που πλέει στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρείται εν δυνάμει μεταφορέας στρατιωτικού υλικού και «νόμιμος» στόχος.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις «στην κατεχόμενη από τους Ρωσίας Κριμαία» και στη γέφυρα Κερτς που συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Σενάρια για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Σενάρια που εμπλέκουν τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ – Ρωσίας με αφορμή και τα ουκρανικά σιτηρά κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες και φούντωσαν μετά την προχτεσινή συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ν. Ντένκοφ, με τον Ελληνα ομόλογό του, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Αθήνα.
Οπως δήλωσε ο Ντένκοφ, επιστρέφοντας από την Αθήνα, συζητείται η επιλογή μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών με τρένο μέσω Βουλγαρίας στα ελληνικά λιμάνια. Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή αναχωρούν πλοία με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Βάρνας, καθώς οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι προς την Καβάλα (σιδηροδρομική Εγνατία) δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, αλλά θα γίνει δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση και το θέμα το συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον Ντένκοφ, υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω του σιδηροδρομικού συστήματος της Βουλγαρίας.
Στον βορειοελλαδίτικο Τύπο υπάρχουν ρεπορτάζ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μέρος ενός επισιτιστικού διαδρόμου προς Βουλγαρία και Ρουμανία, για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, κάτι που θα όξυνε την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και με την Τουρκία, η οποία μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως τέτοιος κόμβος.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κ. Χατζημιχαήλ, αναφέρουν τα ρεπορτάζ, έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι, σε σχέση με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Στο μεταξύ, η Βουλγαρία έχει μπει στο «στόχαστρο» της Ρωσίας μετά την απόφαση της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να δοθούν στην Ουκρανία περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR σοβιετικής κατασκευής. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με προηγούμενες που απέφευγαν να βοηθήσουν ενεργά το Κίεβο.