Ουκρανία: Λαθρεμπόριο όπλων

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει πολύμορφα τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικά, σε συνέχεια των ομολογιών των ΗΠΑ ότι δεν έχουν έλεγχο για το πού πραγματικά καταλήγουν οι τεράστιες ποσότητες όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία, η ΕΕ ήρθε χτες να παραδεχτεί επίσημα το λαθρεμπόριο όπλων, καθώς πολλά από τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν πάνε πάντα «σε καλά χέρια»…

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», στην Πράγα, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από Μολδαβία και Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο «ανταλλαγής πληροφοριών» και αστυνομικής συνεργασίας επί του πεδίου θα συμμετέχουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, καθώς και η Europol και η Frontex. Η πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή 12 χωρών – μελών, ήταν αφιερωμένη στο λαθρεμπόριο όπλων.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις» για λαθρεμπόριο όπλων, επεσήμανε η Γιόχανσον. «Γνωρίζουμε πόσα όπλα υπάρχουν στην Ουκρανία και φυσικά δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα...