Ουκρανία: Μαίνονται οι συγκρούσεις – Νέες κυρώσεις ζητά από την ΕΕ ο Ζελένσκι

Δυνάμεις των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία – Ιούνιος 2022

Ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Ζολότε και τη Χίρσκε διατρέχουν κίνδυνο να περικυκλωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς.

«Στην κατεύθυνση Τόσκιβκα – Πιντλίσνε, ο εχθρός κατέλαβε τους οικισμούς Πιντλίσνε και Μίρνα Ντολίνα», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook. Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης κοντά στη Χίρσκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα ρωσικά εδαφικά κέρδη αποκόπτουν τη βόρεια οδική σύνδεση μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτικών που αμύνονται στη Ζολότε και τη Χίρσκε και ουκρανικών μονάδων στη Λισιτσάνσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε, επίσης, ότι κατάφερε πλήγματα κοντά στο βασικό λιμάνι της Οδησσού.

Νέες κυρώσεις ζητά από την ΕΕ ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μια φορά να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, επιχειρηματολογώντας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν για την έβδομη δέσμη τιμωρητικών μέτρων το συντομότερο.

«Η Ρωσία πρέπει να νιώσει αύξηση της πίεσης επειδή άρχισε πόλεμο και για την επιθετική αντιευρωπαϊκή της πολιτική», είπε ο κ. Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ακόμη πως είναι επείγον ο στρατός του να παραλάβει κι άλλα όπλα. «Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα (των παραδόσεων) των εταίρων μας», επέμεινε.

Νέες αποστολές όπλων

Η Πολωνία προμήθευσε πάνω από 240 άρματα μάχης και άλλα 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χθες Τρίτη.

Η Βαρσοβία έστειλε επίσης πυραυλικά συστήματα, πολυβόλα και πυρομαχικά, ανέφερε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρεσβευτές.

Συνολικά, η πολωνική κυβέρνηση έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,6 δισεκ. δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με σκοπό να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή και να εξασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί στην πολωνική επικράτεια, σύμφωνα με τη Βαρσοβία.

Εν τω μεταξύ, χθες, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα οπλικά συστήματα που έχει ως τώρα διαθέσει στην Ουκρανία, αλλά και με όσα έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει ακόμη παραδώσει.

«Πρόκειται για προσαρμογή στην πρακτική των στενότερων συμμάχων μας, όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ και εξήγησε ότι στο εξής ο κατάλογος, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, θα ενημερώνεται συνεχώς. Μέχρι τώρα πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είχαν μόνο ελάχιστα κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη και τα μέλη της Επιτροπής Απορρήτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στη λίστα ως ήδη παραδοθέντα είναι 3.000 Μπαζούκα, 100.000 χειροβομβίδες, 2.000 πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, 500 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, 100 αυτόματα όπλα και 16 εκατομμύρια σφαίρες, αλλά και 23.000 κράνη, 178 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 1.200 νοσοκομειακές κλίνες και ένα προσωρινό νοσοκομείο πεδίου μάχης.

Εν αναμονή για να παραδοθούν είναι μεταξύ άλλων 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM και ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού Cobra.

Ρωσικές αντιδράσεις για το Καλίνινγκραντ

Η ρωσική πλευρά, έκρινε μη πειστικές τις εξηγήσεις της Λιθουανίας και της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τον περιορισμό της σιδηροδρομικής διέλευσης «στοιχείο αποκλεισμού». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την Προστασία της Κυριαρχίας Αντρέι Κλίμοφ είπε ότι εάν η ΕΕ και το Βίλνιους δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους, η Ρωσία θα πρέπει να «λύσει το πρόβλημα διέλευσης του Καλίνινγκραντ που δημιούργησε η Λιθουανία με κάθε μέσο».

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράδοσης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Πηγή είπε στην Kommersant ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη χρήση των ρωσικών λιμανιών της Βαλτικής για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας προς το Καλίνινγκραντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Kommersant

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...