Ουκρανία: Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ουκρανικά στρατεύματα - Συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικά στρατεύματα – Συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς παράλληλα με τα σχετικά παζάρια αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προγραμματίζονται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, εντείνονται απειλές και «προειδοποιήσεις».

Το ΝΑΤΟ θέτει σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις «για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων» και στέλνει πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και θα αναπτύξει 4 αεροσκάφη «F-16» στη Λιθουανία. Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει ετοιμότητα να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Η Ολλανδία στέλνει δύο αεροσκάφη «F-35» στη Βουλγαρία από τον Απρίλη για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «New York Times», εξετάζουν την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη.

Ολα αυτά λίγες μέρες αφότου η Ρωσία διευκρίνισε ότι ζητά απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και από Βουλγαρία και Ρουμανία. Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για φιλοξενία τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε «εκπαιδευτική βάση».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία διεξάγει μαζί με τη Λευκορωσία κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στο έδαφος της δεύτερης. Στη Βαλτική θα αναπτυχθούν 20 ρωσικά πολεμικά πλοία για συμμετοχή σε ασκήσεις, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό μάχης» και καταγγέλλουν ότι το Κίεβο προετοιμάζει «επίλυση» της σύγκρουσης «διά της βίας».«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» και κάνοντας λόγο για «υστερία» και «ψέματα» από τη Δύση, σχετικά με επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...