Ουκρανία: Με το βλέμμα στην κλιμάκωση η διάσκεψη «ειρήνης» στην Ελβετία

Στην Ελβετία συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο ηγέτες και αξιωματούχοι, εκπρόσωποι από 92 κράτη και περίπου 8 οργανισμούς, σε μια διάσκεψη που χαρακτηρίστηκε «ειρηνευτική», ωστόσο στην πραγματικότητα αποσκοπούσε στη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή «διπλωματική» στήριξη στο Κίεβο, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία.

Στην εν λόγω «ειρηνευτική» διάσκεψη δεν είχε προσκληθεί η Ρωσία, ενώ η Κίνα – που προωθεί τη δική της «πολιτική διευθέτηση» – απέρριψε την πρόσκληση.

Η τελική διακήρυξη της διάσκεψης της Ελβετίας υπογράφεται από περίπου 80 χώρες, κατά βάση μέλη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και διαφόρους συμμάχους τους, ενώ μια σειρά χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετείχαν μεν στη διάσκεψη αλλά δεν υπέγραψαν την τελική διακήρυξη.

Η δε Βραζιλία συμμετείχε με «καθεστώς παρατηρητή», χωρίς και εκείνη να στηρίξει το τελικό κείμενο.

Η διάσκεψη στην Ελβετία έγινε σε μια φάση του πολέμου που η Ρωσία έχει ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο Χάρκοβο και σημειώνει εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και στα νότια, ενώ το «δυτικό» στρατόπεδο εντείνει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε διατυπώσει την Παρασκευή τους όρους της Μόσχας για τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία: Εκτός από αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα που κατέλαβε η Ρωσία και μάλιστα στα διοικητικά σύνορα που αυτές είχαν ως ουκρανικές περιφέρειες, μολονότι ο ρωσικός στρατός δεν τις ελέγχει πλήρως αυτήν τη στιγμή. Δέσμευση της Ουκρανίας ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για «πάγωμα», αλλά για «τερματισμό» της σύγκρουσης, ενώ επισήμανε πως βάσει του ουκρανικού Συντάγματος η προεδρία του Β. Ζελένσκι έχει εκπνεύσει από τον Μάη και άρα μόνος νόμιμος συνομιλητής τον οποίο αναγνωρίζει η Μόσχα είναι το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Αν οι προτάσεις του Ρώσου Προέδρου για «συνθήκη ειρήνης» απορριφθούν, οι επόμενοι όροι για ειρήνευση θα είναι πιο σκληροί, δήλωσε χτες ο Ρώσος αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας για το εξωτερικό (SVR), Σ. Ναρίσκιν, χωρίς να διευκρινίζει αν οι προτάσεις απευθύνονται προς το Κίεβο ή τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πάντως, και τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στον αντίπαλο γι’ αυτό που έρχεται.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...