Ουκρανία: Μεγάλη η ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή μετά την ανατίναξη του φράγματος

Η μεγάλη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται και εντείνεται μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μία εξέλιξη που υπογραμμίζει ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μπει σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά κλιμάκωσης και αγριότητας με θύματα τον ουκρανικό αλλά και τον ρωσικό λαό, αλλά και με σοβαρές συνέπειες για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη της Χερσώνας, Ολεξάντρ Προκούντιν, περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας αυτής βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Όπως έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» ο Προκούντιν, το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα.

Από την άλλη, το TASS, επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ανέφερε σήμερα πως πάνω από 14.000 σπίτια σε 15 οικισμούς στην περιφέρεια της Χερσώνας έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης «η περιοχή του Εθνικού Φυσικού Πάρκου Κάτω Δνείπερου, πέντε νεκροταφεία, ένας χώρος ταφής βοοειδών, ένα νοσοκομείο και ένα Νηπιαγωγείο».

Συνολικά, 4.280 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 170 παιδιά και 42 άτομα με μειωμένη κινητικότητα, έχουν εκκενωθεί, προσθέτει το TASS.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα τελευταία στοιχεία, 23 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 21 έχουν νοσηλευτεί.

Την ίδια ώρα, Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες τόσο για το ποιος ευθύνεται για την ανατίναξη του φράγματος, όσο και για τα όσα έχουν ακολουθήσει.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα επειδή ήταν «πανικόβλητες» καθώς θεώρησαν ότι ξεκίνησε η αναμενόμενη «ουκρανική αντεπίθεση».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «απορρίπτει σθεναρά» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του φράγματος, κατηγορώντας την Ουκρανία για «σκόπιμη δολιοφθορά». Υποστήριξε ότι το Κίεβο ήθελε να «στερήσει την Κριμαία από το νερό» και να αποσπάσει την προσοχή από το πεδίο της μάχης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, «Ria Novosti», «Reuters», CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...