Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιδρομές, χρησιμοποιώντας κυρίως πυραύλους, σε διάφορους τομείς της επικράτειας της Ουκρανίας την ώρα της μεγάλης κίνησης σήμερα το πρωί, πλήττοντας κατοικίες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Σε όλη την Ουκρανία κηρύχθηκε συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές περί τις 6.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την Πολεμική Αεροπορία να ανακοινώνει πως εκτοξεύθηκαν πύραυλοι «Κρουζ» και σε ορισμένες περιοχές βαλλιστικοί πύραυλοι.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ομαδικό χτύπημα με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύτηκαν από θάλασσα και αέρα, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων “Kinzhal”, κατά των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού – βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας».

Ο Ανατόλι Κούρτεβ, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου στην πόλη Ζαπορίζια, ανέφερε μέσω «Telegram» πως πυραυλική επίθεση προκάλεσε τραυματισμούς δημοτών, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

Ο περιφερειάρχης στη Ζαπορίζια, ο Γιούρι Μαλάσκο, έκανε λόγο από τη δική του πλευρά για πέντε εκρήξεις και τουλάχιστον δύο τραυματίες στην ομώνυμη πρωτεύουσά της. «Πύραυλοι έπληξαν περιοχές όπου βρίσκονται κατοικίες», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Τουλάχιστον μια γυναίκα τραυματίστηκε σε πυραυλικά πλήγματα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη. Ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, που δημοσιοποίησε την πληροφορία αυτή μέσω «Telegram», τόνισε επίσης πως επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ξέσπασε πυρκαγιά.

Και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους στην Ντνιπροπετρόφσκ και στη Χμελνίτσκι, αναφέρθηκαν «μαζικές πυραυλικές επιθέσεις».

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, «περίπου 300» κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στόχο τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένων επιθέσεων των δυνάμεων του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, επικεφαλής της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδια, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, λάβαμε επίσης 1.300 αιτήσεις για να σταλούν παιδιά από την Μπιέλγκοροντ σε σχολικές κατασκηνώσεις εκτός πόλης, σε άλλες περιφέρειες». Ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του στις περιφέρειες Βορόνεζ, Καλούγκα, Ταμπόφ και Γιαροσλάβ για να «βοηθήσουν». Πρόσθεσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «όλοι είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...