Ουκρανία: Νέα «δυτικά» δημοσιεύματα για ενδεχόμενη «κατάρρευση» του μετώπου

Στο ενδεχόμενο «κατάρρευσης» του μετώπου στην Ουκρανία για τις δυνάμεις του Κιέβου αναφέρονται νέα «δυτικά» δημοσιεύματα. Το μέτωπο «μπορεί να καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε το Politico, επικαλούμενο αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, σε μια μεγάλη ρωσική επίθεση που φημολογείται πως θα γίνει. Πρόσφατο δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται στον προβληματισμό των δυτικών στρατιωτικών επιτελείων και τους φόβους τους η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει την ήττα από τη Ρωσία το 2024.

Το Politico είπε ότι οι Ουκρανοί αξιωματικοί «αποδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι περισσότερες εδαφικές απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι», το ερώτημα είναι πόσο σημαντικές θα είναι.

Οι ρωσικές δυνάμεις «υπερτερούν σημαντικά» σε αριθμό των ουκρανικών, ενώ «η κατάσταση περιπλέκεται από την έλλειψη δυτικών όπλων, η οποία υπονομεύει το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών», ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, η Ρωσία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στους στόχους της» στην σύγκρουση με την Ουκρανία, ενώ «το κράτος της Ουκρανίας όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή ίσως αποτελεί παρελθόν», εκτός και αν υπάρξει μια σημαντική καμπή στο πεδίο της μάχης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην επικεφαλής της Διοίκησης των Μικτών Δυνάμεων της Βρετανίας, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, είπε στο BBC ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο φέτος, καθώς φτάνει στο σημείο που «νιώθει ότι δεν μπορεί να κερδίσει».

«Και όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί οι άνθρωποι να θέλουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν;», σημείωσε. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτό το σημείο, όμως, οι δυνάμεις της εξαντλούνται σε κρίσιμο βαθμό σε πυρομαχικά, στρατεύματα και αεροπορική άμυνα.

Ο Βρετανός στρατηγός εκτίμησε επίσης πως μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει μια μεγάλη ρωσική επίθεση και το μειονέκτημα για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως οι Ρώσοι γνώριζαν ακριβώς πού ήταν πιθανό να επιτεθούν τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ η ίδια επιχειρεί να «μαντέψει» πού θα επιτεθεί η Ρωσία.

«Ο ουκρανικός στρατός θα χάσει έδαφος», λέει ο Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής στο Whitehall think tank του βρετανικού Royal United Services Institute. «Το ερώτημα είναι πόσο και ποια πληθυσμιακά κέντρα πρόκειται να επηρεαστούν».

Χτες ο Ουκρανός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντερ Σίρσκι, τόνισε πως «η κατάσταση στο μέτωπο έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα», ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μην υποχωρήσουμε».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...