Ουκρανία: Νέα μαζική ρωσική επίθεση εναντίον των ενεργειακών υποδομών

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη νέα «μαζική επίθεση» με πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επαρχίες Πολτάβα, Κιρόβογκραντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο- Φρανκίβσκ και Βινίτσια.

Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, υπάρχει επίσης «μερική διακοπή ρεύματος» εξαιτίας «των εχθρικών πληγμάτων», επεσήμανε ο κυβερνήτης της Ολεξάντρ Προκούντιν.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 39 από τους 55 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία όπως και 20 από τα 21 drones, αλλά η εθνική εταιρία ηλεκτρισμού Ukrenergo προειδοποίησε από την πλευρά της πως «από τις 18:00 έως τις 23:00, διακοπές ρεύματος είναι πιθανές σε όλη την Ουκρανία». Ζήτησε από τους πελάτες της να «χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό με φειδώ» προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που αναμένεται να είναι «ιδιαίτερα δύσκολη».

«Οι Ρώσοι επέφεραν ένα νέο μαζικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς», ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας πως ήταν η πέμπτη «μαζική» επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο από τις 22 Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική, ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK ανακοίνωσε ότι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της έχουν «υποστεί σοβαρές ζημιές».

Η Ρωσία βομβαρδίζει επί μήνες το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος.

Στόχος το σιδηροδρομικό δίκτυο

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κρουζ εναντίον της πρωτεύουσας, η οποία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού επί τρεις ώρες. Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Στην επαρχία Χερσώνα έγινε στόχος και το σιδηροδρομικό δίκτυο. «Οι σιδηροδρομικές γραμμές υπέστησαν ζημιές», εξήγησε ο Προκούντιν, προσθέτοντας ότι η κυκλοφορία σε μία από τις γραμμές έχει περιοριστεί. Η Ρωσία έχει πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας, που είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο, τις μεταφορές και τον στρατιωτικό ανεφοδιασμό.

Με τις επιθέσεις της η Μόσχα προσπαθεί να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, κυρίως από τη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...