Ουκρανία: Νεκρός Γάλλος στο Λουγκάνσκ – «Δημοσιογράφος» λέει το Κίεβο, «μισθοφόρος» οι ρωσόφωνοι

Ένας 32χρονος Γάλλος σκοτώθηκε σήμερα όταν θραύσματα οβίδας έπληξαν το όχημα στο οποίο επέβαινε κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην επαρχία του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι ο νεκρός ήταν δημοσιογράφος, που σκοτώθηκε όταν το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαινε, και είχε δρομολογηθεί για τη μεταφορά αμάχων, χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε πως προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή Λουχάνσκ διακόπηκαν, αφότου ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού επλήγη από θραύσματα ρωσικής οβίδας, σκοτώνοντας έναν Γάλλο δημοσιογράφο. Όπως έγραψε ο ίδιος στο «Telegram», τα θραύσματα διαπέρασαν τη θωράκιση του οχήματος, σκοτώνοντας τον διαπιστευμένο Γάλλο δημοσιογράφο που ταξίδευε μέσα σε αυτό. Ο Γκαϊντάι ανήρτησε μια φωτογραφία δημοσιογραφικής διαπίστευσης που ταυτοποιεί τον δημοσιογράφο.

Στο γεγονός αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι επρόκειτο για τον δημοσιογράφο Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμχόφ, 32 ετών, ο οποίος βρισκόταν στην Ουκρανία «για να δείξει την πραγματικότητα του πολέμου». Ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι ο δημοσιογράφος χτυπήθηκε ενώ επέβαινε σε λεωφορείο ανθρωπιστικής βοήθειας, «μαζί με πολίτες που αναγκάστηκαν να διαφύγουν για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες», χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ανοιχτά την ευθύνη για το θάνατό του στη Ρωσία.  

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά,  ο Αντρέι Μαρότσκο, αξιωματικός της πολιτοφυλακής της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», δήλωσε στο TASS ότι ο 32χρονος Γάλλος μάλλον δεν ήταν δημοσιογράφος αλλά μισθοφόρος που πιθανόν εμπλεκόταν στην παράδοση πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. 

«Δεν παρουσιάζεται μόνο ως δημοσιογράφος. Ακόμη και τα ουκρανικά ΜΜΕ λένε ότι ήταν εθελοντής. Επομένως, δεν αποκλείουμε ότι ασχολήθηκε με την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στις θέσεις των ενόπλων μονάδων της Ουκρανίας. (…) Δεν θα τον αποκαλούσα δημοσιογράφο γιατί οι ενέργειές του έδειχναν μια εντελώς διαφορετική γραμμή δραστηριότητας. Είναι πολύ πιθανό να τον αποκαλέσουμε ξένο μισθοφόρο. Και είναι απολύτως σαφές ότι ήταν βοηθός των ουκρανικών ακροδεξιών δυνάμεων», είπε ο Μαρότσκο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους πολέμου, χρησιμοποιώντας πολιτικά μέσα μεταφοράς για τις στρατιωτικές τους ανάγκες, όπως ασθενοφόρα για να μεταφέρουν πυρομαχικά και τρόφιμα για τις ένοπλες δυνάμεις τους, ακόμη και μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...