Ουκρανία: Ο Άντ. Μπλίνκεν υπόσχεται στήριξη μπροστά στη «συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας»

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη, εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Κριμαίας, έπειτα από αναφορές του ουκρανικού στρατού περί ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος τους.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση. Η Ουκρανία αποτελεί ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν χάνουν ευκαιρία να αξιοποιούν οποιαδήποτε κίνηση ώστε να επιτυγχάνουν τον στρατηγικό τους στόχο να περιορίσουν τη Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο πρόσφατα περί ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθώς και στην Κριμαία, ωστόσο παρατηρητές συνέδεσαν τις κινήσεις αυτές με στρατιωτικά γυμνάσια.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους (…) ήρθαμε σε επαφή με τους Ρώσους, για να προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει», είπε ο κ. Κέρμπι.

Ο Τζον Κέρμπι ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης ενόψει «δυνητικής άμεσης κρίσης» και ότι οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις εντάσεις στην Ουκρανία σε επαφές με τους εταίρους τους στο NATO.

Η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε το 2014, λίγο καιρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έπειτα από την εξέγερση και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτικές δυνάμεις στο Κίεβο, που στηρίχτηκαν ανοιχτά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μια περιοχή όπου η σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΕΕ αποτελεί ‘κόκκινη γραμμή’ , επικίνδυνη ζώνη για τις εξελίξεις που αυτή θα οδηγήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...