Ουκρανία: Ο υπ. Άμυνας ρίχνει τις προσδοκίες απ’ την αναμενόμενη αντεπίθεση και ζητά περισσότερα όπλα

Ο Υουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, απηχώντας σχόλια που έκανε πρόσφατα ο Oυκρανός υπουργός Άμυνας, προειδοποιεί εναντίον της καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών ενόψει της πολυσυζητημένης αντεπίθεσης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του για να ανακαταληφθούν εδάφη που έχουν κυριεύσει τα στρατεύματα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μη θεωρήσετε πως αυτή η αντεπίθεση θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα θα φέρει», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild και δημοσιεύεται σήμερα. Αν η αντεπίθεση φέρει την απελευθέρωση των περιοχών της χώρας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι η τελευταία, αν όχι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη», επιμένει.

Ο Κουλέμπα συμπληρώνει πως η Ουκρανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό. «Για να κερδίσεις τον πόλεμο, χρειάζεσαι όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα», επαναλαμβάνει. Πολλά εξαρτώνται από τη Γερμανία, τονίζει, καθώς με την εταιρεία όπλων Rheinmetall, διαθέτει αληθινό «τιτάνα της βιομηχανίας όπλων στην Ευρώπη και πιθανόν σε όλο τον κόσμο».

Η Rheinmetall παράγει, μεταξύ άλλων, το βαρύ άρμα μάχης Leopard. Πέρα από πυρομαχικά, άρματα μάχης και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας η Ουκρανία χρειάζεται πάνω απ’ όλα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνει ακόμα ο κ. Κουλέμπα, που προσθέτει ότι λογαριάζει στην υποστήριξη του Βερολίνου για την προμήθεια μαχητικών F-16, καθώς αντίθετα με την περίπτωση των Leopard, η τελευταία λέξη σε αυτή περίπτωση δεν ανήκει στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζονται.

«Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση συμμαχίας» που θα προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα και διερωτάται «ποια χώρα μπορεί να πείσει τις ΗΠΑ» να δώσουν πράσινο φως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...