Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει ότι θα διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο ίδιος μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνέδριο για την ασφάλεια στην Πράγα, η οποία σημαδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα και πιθανή επίθεση χάκερ.

Το Κίεβο έχει αυξήσει τα χτυπήματα σε ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους που ήδη μετρά σχεδόν πέντε μήνες.

Στην ομιλία που απηύθυνε, που σημαδεύτηκε από τεχνικά προβλήματα ενώ κατά διαστήματα αλλοιωνόταν η φωνή του και ακουγόταν πιο διαπεραστική, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι διαλύθηκε η «ψευδαίσθηση» περί ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο ρωσικός στόλος (στη Μαύρη Θάλασσα) δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και σταδιακά αποχωρεί από την Κριμαία», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Και αυτό είναι ιστορικό επίτευγμα». Οι ουκρανικές επιθέσεις εντός της Κριμαίας και γύρω από αυτήν περιλαμβάνουν πλήγμα σε ρωσική αεροπορική βάση στη χερσόνησο, σε αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε ακόμα εξασφαλίσει πλήρη έλεγχο πυρός στην Κριμαία και τα γύρω ύδατα αλλά θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνεδρίαση της Πλατφόρμας της Κριμαίας, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο ίδιος το 2021. «Είναι θέμα χρόνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...