Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν τέσσερα επιπλέον HIMARS στην Ουκρανία

Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS
Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τέσσερα επιπλέον συστήματα πυραύλων πυροβολικού HIMARS στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός ’Αμυνας Λόιντ Όστιν, καθώς η χώρα του ανεβάζει συνεχώς τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Ρώσος υπουργός ’Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας, αφού τα όπλα που προμήθευσε η Δύση χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους για την Ουκρανία.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων για να βοηθήσει το Κίεβο. το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές και κόμβους εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας τέτοια συστήματα.

Ο Όστιν δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης βλήματα για συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού. Με το τελευταίο πακέτο, ο συνολικός αριθμός των HIMARS που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία ανέρχεται σε 16.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...