Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Ρώσοι στρατιώτες στο κτιριο των δυνάμεων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Σεβεροντονέτσκ
Ρώσοι στρατιώτες στο κτιριο των δυνάμεων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, την στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σέργκι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους και εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ», το οποίο έγινε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας Λουγκάνσκ μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης το 2014 από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ανέφερε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των βόρειων, των νότιων και των ανατολικών συνοικιών της πόλης, πρόσθεσε ο ίδιος.

O κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι δήλωσε ότι ένας αριθμός πολιτών έχει καταφύγει κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Υπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο Αζοφστάλ επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλης κάτι που δεν συμβαίνει στο Αζότ», είπε ο Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται κατά 70% από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα 10-15% είναι «γκρίζα ζώνη» και το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Αζότ, ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Στην πόλη υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως δεν ελέγχουν πλέον το νοσοκομείο. Ο Γκαϊντάι είπε επίσης ότι μια από τις γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με το Λισιτσάνσκ έχει καταστραφεί. Οι υπόλοιπες έχουν υποστεί ζημιές, όμως είναι βατές από ελαφρά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...