Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τον έλεγχό τους στο Σεβεροντονέτσκ

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντονέτσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Σεβεροντονέτσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας – Μάης 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τον έλεγχό τους στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, κάτι που παραδέχονται πλέον ανοιχτά οι ουκρανικές αρχές, με τον πρόεδρο της χώρας Ζελένσκι να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η οριστική κατάληψη της πόλης θα κρίνει την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη ο Σερχέι Χαϊντάι, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται πλέον από τους Ρώσους. 

Ο Χαϊντάι είχε δηλώσει είπε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο σχεδόν στη μισή πόλη, ωστόσο πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα ρωσικά στρατεύματα κλιμάκωσαν την επίθεσή τους «με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό», με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις «να κάνουν μια προσωρινή τακτική υποχώρηση από τα κεντρικά σημεία της πόλης».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως παρά την απόσυρση, η Ουκρανία έχει διατηρήσει τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης του Σερβεροντονέτσκ, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης.

Ζελένσκι: «Κρίνεται η μοίρα του Ντονμπάς»

Η κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα αποτελέσει, από την πλευρά του στρατιωτικού σχεδιασμού, ορόσημο στην επιχείρηση της Ρωσίας για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ντονμπάς, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου στα ανατολικά της χώρας. «Από πολλές απόψεις, η μοίρα του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε και ισχυρίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προκαλούν «μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία η στρατιωτική επιχείρηση προχωρά ταχέως και η Ουκρανία έχει υποστεί «σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό» στο Ντονμπάς.

(Πηγή: TASS, BBC, CNN)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...